Utorak, 7 svibnja, 2024

Demonstranti se oglašavaju transparentima i pištaljkama

Preporučeno

Arhiv (Foto: Radiosarajevo)
Arhiv (Foto: Radiosarajevo)

Više desetaka ljudi se danas u podnevnim satima okupilo na demonstracijama u centru Sarajeva preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Saobraćaj se odvija nesmetano centralnom gradskom prometnicom koja demonstrante dijeli od zgrade državnog Predsjedništva.

Demonstranti se oglašavaju transparentima i pištaljkama. Dopremili su razglas preko kojeg emituju muziku. Sredovječan čovjek, u ritmu taktova s razglasa, udara varjačom u manju posudu, imitirajući taktove bubnja. Građani su donijeli i likovne radove, karikaturalno urađene likove i “dijaloge” aktuelnih političara te ih posložili na trotoar ili postavili uspravno uz žardinjere i stubove gradske rasvjete.

Pored saobraćajnice fiksiran je veliki transparent s ispisanom uočljivom porukom vozačima da se oglašavaju iz automobila sirenama ako su protiv korupcije u društvu. Neki vozači to čine a demonstranti im “otpozdravljaju” zvižducima pištaljki.

Danas se dosta prolaznika zadržava razgledavajući “dekor” demonstracija ili sa klupa obližnjeg parka promatraju okupljene demonstrante.

Osnovna poruka sa transperanata i preko razglasa je da su bosanskohercegovačke vlasti ogrezle u korupciji, da je pravosuđe “karcionom” sistema i da će se birači osvetiti sadašnjim vlastima u “oktobarskoj revoluciji” kako nazivaju biračku volju bosanskohercegovačkih građana koja će se po njihovom mišljenju ispoljiti na oktobarskim izborima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika tragedija u Sarajevu: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća...

Još vijesti za vas