Četvrtak, 23 svibnja, 2024

A žale se da im fali radne snage: Čak 67.000 radnika bez redovne uplate doprinosa

Preporučeno

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić za CAPITAL kaže da u RS postoje radnici prema kojima se apsolutno ne primjenjuje Zakon o radu

Poslodavci u Republici Srpskoj ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstvo za čak 67.000 radnika, što je četvrtina ukupno zaposlenih.

Bez obzira na nedostatak radne snage i odlazak radnika koje poslodavci često ističu kao jedan od velikih problema, čini se da, ipak, ne čine mnogo da to stanje promijene.

U prilog tome govori i podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS da 67.000 nema redovne doprinose, dok za čak 45.000 radnika lani doprinos za zdravstvo nije uplaćivan ni za jedan mjesec u toj godini.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić za CAPITAL kaže da u RS postoje radnici prema kojima se apsolutno ne primjenjuje Zakon o radu i da oni to često ističu na sastancima sa predstavnicima vlasti.

Upravo se čita:  Kalesija bogatija za tri doktora medicine: U samo deset dana diplomirale Alisa, Lejla i Nerma

„Vlada i njene institucije su dužne da kontrolišu sprovođenje zakona. Ko može i smije da toleriše da neko godinu dana ne uplaćuje doprinose svojim radnicima? Postoje kazne, ova oblast je zakonom uređena, ali je očigledno da imamo problem u kontrolnim organima i da je nedostatak inspektora otvoreno pitanje koje Vlada treba da riješi“, kaže Mišić.

Ističe da je veoma mali broj inspektora na ukupan broj radnika i da kontrole uglavnom idu na poziv, dok redovne skoro da i ne postoje.

„Ovi podaci jasno pokazuju da sistem ne funkcioniše. Zato se zalažemo i tražimo od premijera Radovana Viškovića da konačno uredimo sistem plata i da se zna kolika je početna plata za svako radno mjesto. Samim tim se može iskontrolisati i iznos uplaćenih doprinosa“, kazala je ona.

Upravo se čita:  Konzerve graha u kojima su navodno pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

Kaže da je zanimljivo vidjeti i iznose plata na koje se isplaćuju doprinosi.

„Najčešće se doprinosi uplaćuju na platu od 500 do 950 KM. To sigurno nije tačno, jer imamo isplatu plata na ruke i tu se potkradaju i Fond zdravstvenog osiguranja i Fond PIO“, navela je Mišić.

Prema njenim riječima, ovaj problem je najviše izražen u preradi drveta, ugostiteljstvu.

„Takođe, značajan broj zdravstvenih ustanova kuburi sa redovnošću isplata poreza i doprinosa. Zašto bi neki do zdravlja bio privilegovan da ne uplaćuje doprinose u odnosu na privatnog poslodavca koji ne uplaćuje doprinose“, istakla je ona, te pozvala radnike koji nisu članovui sindikata, a imaju ovih problema, da im se jave.

Upravo se čita:  Višković priznao: EBRD obustavio finansiranje izgradnje autoputa Koridora 5C kroz RS

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da ove brojke ne oslikavaju stvarno stanje jer Fond ima svoje tumačenje do kada se moraju doprinosi uplatiti, a poslodavci svoje.

„Suština je da dugovi ne rastu i da tu nema nikakvih posebnih promjena i pogoršanja. Nama je država dozvolila da imamo rok za uplatu doprinosa dva mjeseca od obračuna, a oni traže da to bude u roku od mjesec dana. Mislim da je to razlog i da značajnig kašnjenja uplate nema“, istakao je on.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas