Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Abdulah Skaka predat u nadležnost Tužilaštva KS

Preporučeno

Iz Tužilaštva KS je saopćeno da se Skaka tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada.

Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Abdulah Skaka predat je danas Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), nakon što je jučer uhapšen u okviru akcije “Vizionar”.

Tokom akcije izvršeni su pretresi nekoliko lokacija, između ostalog, kuće i druge imovine uhapšenog.

Upravo se čita:  Upaljen alarm: Evo u kojima dijelovima BiH se očekuje snijeg, biće i obilnije kiše

Skaka je uhapšen zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela u vrijeme dok je bio gradonačelnik Sarajeva, u periodu od 2016. do 2020. godine.

Među njima su zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Iz Tužilaštva KS je saopćeno da se Skaka tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

“Tereti se za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji. Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS) gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E”, saopćeno je.

Upravo se čita:  Upaljen narandžasti meteoalarm za veći dio BiH

Saslušano je još nekoliko osoba, ali niko od njih nije lišen slobode.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas