Utorak, 27 veljače, 2024

Administrativni sud u Istanbulu: Zeleno svjetlo za rušenje Gezi parka, poništena odluka nižeg suda

Preporučeno

Istanbulski administrativni sud dao je odobrenje za rušenje Gezi parka. Podsjetimo, zbog ovog plana izbili su prosvjedi aktivista koji su se suprotstavili rušenju parku. Nakon žestoke policijske reakcije protiv njih izbili su još veći protesti koji su prerasli u masovne anti-vladine demonstracije.

Turska vlada na čelu s premijerom Erdoganom želi park pretvoriti u spomenik Otomanskom carstvu.

Administrativni sud u Istanbulu poništio je odluku nižeg suda koji je ranije donio odluku kako se park ne smije rušiti. Konkretno, radi se o žalbenom postupku ministarstva kulture i turizma koji je doveo do aktualne odluke da se park ipak smije rušiti.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

Plan za “renovaciju” Gezi parka uključuje izgradnju historijske otomanske barake, u kojoj će se također nalaziti i prodajni centar.

pictures-2013_july-Gezi_park_protesti_Turska_reuters_134911215Zbog ovih planova Gezi park postao je epicentar anti-vladinih protesta na kojem su izbili brojni sukobi između protestanata i policije. Turska policija reagirala je žestoko, koristeći velike količine suzavca i vodene topove.

Masovni prosvjedi trajali su gotovo cijeli 6. mjesec te su rezultirali smrću četvorice prosvjednika, dok je oko 7,500 povrijeđenih. Jedan pripadnik policije također je poginuo nakon što je pao s mosta u Adani za vrijeme progona protestanata.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zauzeo je čvrsti stav protiv protesta nazivajući ih “razbojnicima” te optužujući ih za “suradnju s teroristima”. Također je rekao kako se radi o “stranoj zavjeri” protiv njega i njegove vlade. Pohvalio je rad policije ističući kako su “zapadne zemlje i Rusija” još i žešće reagirale protiv prosvjednika.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Prosvjedi su se ubrzo proširili na gotovo sve gradove širom zemlje. Zadnjih nekoliko sedmica sukobi s policijom nisu više tako česti te je prosvjedni moment znatno oslabio. No, mnogi ističu kako bi ovo moglo biti samo “zatišje pred oluju”. Policijska prisutnost i dalje je visoka, kao i napetost u zemlji jer su aktualni protesti otkrili duboke podjele kod stanovništva. S jedne strane milijuni sekularnih Turaka žele odlazak Erdogana žestoko kritizirajući njegove poteze u kontekstu domaće i vanjske politike. No, u isto vrijeme jasno je kako Erdogan također ima znatnu potporu u narodu, što se moglo i vidjeti za vrijeme masovnih pro-vladinih skupova koji su organizirani od strane turske vladajuće stranke AKP.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Rekonstrukcija ili očuvanje Gezi parka glavna je politička tema u Turskoj, a sam park postao je simbol oko kojeg neće odustati niti jedna strana. Ukoliko se zaista krene s pokušajima rušenja Gezi parka, nova eskalacija anti-vladinih prosvjeda je gotovo sigurna.

(Advance.hr)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas