Petak, 1 prosinca, 2023

Advokat koji je branio ratnog zločinca Ratka Mladića “otkriva”: Iza optužnice protiv Dodika krije se zamka

Autor:ATV

Govoreći o samom procesu, Stojanović jekazako kako je Sud BiH za ponedjeljak zakazao ročište za izjašnjenje po krivici.

Preporučeno

Iza optužnice protiv predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika krije se zamka. Ovo je ATV kazao advokat Miodrag Stojanović, koji je branio i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

– U optužnici i postupku koji je do sada Tužilaštvo vodilo, predloženo je da se ne samo osudi i proglasi krivim Milorad Dodik, nego da mu se izrekne i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti. Zamislite sada tu situaciju da Sud svojom mjerom zabrani legitimno i legalno izabranom predsjedniku Republike Srpske da obavlja dužnost predsjednika. Tu mi se čini da cilj ovog svega nije kazna koju on do godinu dana može da kompenzuje, nego šta ako se izrekne sigurnosna mjera? Da li ulazimo ponovo u politički trusan period iz kojeg ne znamo šta će se izroditi. Ovo će biti vrlo neprijatno i teško suđenje, kaže smtra kaže Stojanović.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

Govoreći o samom procesu, Stojanović jekazako kako je Sud BiH za ponedjeljak zakazao ročište za izjašnjenje po krivici.

 

– To je samo jedna od procesnih radnji koja prethodi početku suđenja. Na tom ročištu neće se voditi nikakva rasprava. Postavlja se pitanje optuženom da li je primio optužnicu, da li je razumije i daje mu se upozorenje kako može da se izjasni. Da prizna krivicu, tada nema suđenja, upućuje se odmah sudećem vijeću koje odlučuje kazni. Kada se izjasni da nije kriv, tada se predmet dostavlja sudećem vijeću koje će suditi. I ako se nikako ne izjasni, tada se tretirao kao da se izjasnio da nije kriv. Da li će iz tog rutinskog proizaći problemi u smislu izjašnjenja Dodika na određena pitanja, prije svega da li je razumio otpužnicu, vidjećemo u ponedjeljak. To je sada strategija odbrane. Siguran sam da će Sud u tom smislu ga upozoravati da to nije mjesto ni vrijeme da o tome govori, ali sam siguran da će se iskoristiti prilika da se kaže da je nemoguće razumjeti takvu optužnicu, kaže Stojanović.

Upravo se čita:  Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

On poručuje da je to prvi korak i da se ne očekuje ništa spektakularno. Nakon završenog ročišta predmet se dostavlja sudećem vijeći i u narednih 20 dana možemo očekivati početak suđenja.

– Rano je pričati o konačnom ishodu. Neko ko više od 40 godina se bavi ovim poslom, ne mogu se oteti utisku da je ovo apsolutno politika. Uvesti politiku na ovaj način u krivično zakonodavstvo i staviti vruć kamen u ruke pravosuđu, u najmanju ruku nije fer prema pravosuđu i ljudima koje sude, kaže Stojanović te dodaje da je riječ o nametnutom zakonu.

Upravo se čita:  Preminuo Mujo Kantić, direktor "Kantić touristika"

– Zamislite državu u kojoj mi živimo. U kojoj krivično zakonodavstvo koje jedan od temelja zakonodavstva jedna države, nameće neko ko je došao i kaže: ‘Ukoliko ne poštujete moje odluke, odluke Ustavnog suda u kojem žive i rade stranci, vi ćete otići u zatvor. Ako me ne poštujete, vama će se suditi i ići ćete u zatvor.‘ Ne znam da tako nešto postoji u svijetu. Ni u Rodeziji, Afričkoj Republici, kolonijalne sile nisu imale tako rigidne zahtjeve prema lokalnom stanovništvu. Mi smo došli do toga da u 21. vijeku imate krivični zakon koji nametnut, kaže Stojanović te dodaje kako zakon treba da postane volja naroda, pa da se onda poštuje.

– Ovo je stvar politike i ja se ne bavim time, ali ne mogu se oteti utisku da se radi o politici, ponovio je on.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo