Srijeda, 21 veljače, 2024

Advokat Nobilo pojasnio zahtjev Dodika: Suđenje je kontaminirano, moramo se maknuti iz Sarajeva

Preporučeno

"Mi imamo tri dana za žalbu. Apelaciono vijeće je pogriješilo što je odbilo zahtjev, napravljena su proceduralne greške."

Pravni savjetnik u advokatskom timu Milorada Dodika, Anto Nobilo objasnio je zašto su podnijeli zahtjev da se suđenje prebaci u Banju Luku.

“Ja neću govoriti o političkoj situaciju u BiH, ali ću reći šta je danas bilo. Ovo nije bilo odugovlačanje, ništa mi time ne dobivamo. Međutim, pravo na pravično suđenje je temelj demokratije. Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, pa i Milorad Dodik. A to podrazumjeva ne kontaminiranost. Ovdje smo izvukli izjave Schmidta, ambasadora i nekih drugih koji su špekulirali da je kriv i da je gotov. To je pritisak na Sud. Jer koliko god se sudija trudio, ta velika količina informacija ulazi. To je šteta za ovaj postupak. Mi nemamo atmosferu u kojoj se može voditi pošteni postupak. Jedini način je da se maknemo iz Sarajeva. Ovdje je pravljeno najviše TV emisija i ovdje žive i borave ljudi koji su to govorili. A onda je tu i ekonomski aspekt, jer su svi svjedoci u Banjoj Luci”, rekao je Nobilo.

Upravo se čita:  Ambasada SAD žestoko kritikovala Čovića: “Podrška osuđenom zločincu je sramotna”

S obzirom na to da je njihov prvi zahtjev odbijen, oni će sad podnijeti žalbu.

“Mi imamo tri dana za žalbu. Apelaciono vijeće je pogriješilo što je odbilo zahtjev, napravljena su proceduralne greške. Oni mogu poništiti prvu odluku, a ako je potvrde mi ćemo se ovdje vidjeti opet. Mislimo da je bila proceduralna greška, jer se nisu sve strane izjasnile. U brzini su to preskočili”, rekao je Nobilo.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas