Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Advokatski tim Sebije Izetbegović tvrdi: ‘Zaključak Senata UNSA je nezakonit’

Preporučeno

Senat Univerziteta u Sarajevu na vanrednoj sjednici izglasao je poništenje diplome doktorici nauka Sebiji Izetbegović.

Advokatski tim Sebije Izetbegović, koji čine Senka Nožica i Esad Oruč, stava su da je odluka Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) nezakonita.

Oni smatraju da Senat UNSA nije mogao ni razmatrati Rješenje inspekcije koje nije pravosnažno jer je na njega uložena žalba.

Također, kažu da je Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta od rektora Univerziteta u Sarajevu tražilo da i on podnese žalbu, što nije uradio.

Upravo se čita:  Christian Schmidt podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Ako se radnje iz RS nastave, moglo bi doći do raspuštanja države

Danas (petak, 14. april) se očekuje konačna odluka Opštinskog suda u Sarajevu na podnesene žalbe.

Senat Univerziteta u Sarajevu na vanrednoj sjednici izglasao je poništenje diplome doktorici nauka Sebiji Izetbegović. Članovi Senata sa 30 glasova za, šest suzdržanih i dva protiv donijeli su zaključak kojim su dali saglasnost ovlaštenom licu, rektoru Rifatu Škrijelju.

Upravo se čita:  Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a: Kako dalje?

“Ovaj današnji zaključak je suštinski nezakonit iz razloga što je danas Senat raspravljao po osnovu nepravosnažnog rješenja na koje je izjavljena žalba. Zbog čega je Rektor Univerziteta ignorisao zahtjev Naučnonastavnog vijeća – to je već pitanje za rektora.

Ali na ovaj način je pokazao tendenciju koja postoji od samog početka da bez konsultacija, ne nastupajući uopšte po zakonu, donosi nezakonite odluke.

Upravo se čita:  Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Ukoliko onako kako se mi nadamo Sud donese odluku, tada će suštinski ove sve odluke koje su dosad donesene ostati neizvršene od rektora, odnosno Senata dok se ne donese konačna odluka suda u parničnom postupku”, kaže Esad Oruč, piše Federalna.ba.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas