Nedjelja, 21 travnja, 2024

Afera “Konkurs u Domu zdravlja”: “Suprug kandidatkinja dobio poziv od člana SDA, gdje su mu rekli da ima od njih žuti karton

Preporučeno

- Ukoliko neko smatra da je oštećen, postoje odgovarajuće institucije putem kojih se takve osobe mogu obratiti. To je moj odgovor po savjetu pravnika, a s moje lične strane mogu vam reći da nema namjere niko da se ošteti ni u zrnu, kazala je direktorica.

Krajem prošlog mjeseca redakciji Oslobođenja stiglo je pismo iz Bihaća, propraćeno dokumentacijom od oštećene medicinske sestre koja se prijavila na konkurs Doma zdravlja u Bihaću.

Nakon prikupljene dokumentacije, 14 zaprimljenih prijava, ostale su dvije kandidatkinje s jednakim brojem bodova. Bio je pisani ispit, a zatim je zakazan i usmeni razgovor. No, prije nego što se on desio, dobile su poziv iz Doma zdravlja da se on otkazuje. Zatim su im poslali e-mail sa zakačenim dokumentom, poslali su im Odluku o poništavanju konkursa, bez opravdanja. Direktorica Doma zdravlja pozvala se na član 36. statuta ove ustanove koji se odnosi na uopštena ovlaštenja direktora. Po važećem zakonu, konkursi se ne smiju poništavati nakon što su već otvorene koverte.

Tražeći odgovore, obratili smo se Domu zdravlja u Bihaću, gdje su nam rekli da direktorica ne može sa nama razgovarati o ovoj temi, da je osoba iz pravne službe zadužena da konkursne procedure budu po zakonu, te da nazovemo 18. septembra, kada se ta osoba vrati sa bolovanja.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

U međuvremenu oštećena strana je prijavila sumnje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Bihać.

Inspekcija je ustanovila sve okolnosti, do toga da je predsjednik konkursne komisije zaista bio odredio datum za usmeni ispit. Nakon toga su našli da je direktorica Doma zdravlja Jasmina dr. Kajtazović poslala podnesak u kojem traži od Vilme Hukić (vjerovatno predsjednice komisije) hitno izjašnjavanje da li je ovaj oglas proveden u skladu sa zakonom, da bi dobila odgovor da je sezona godišnjih odmora, ali su provjerom utvrdili da kandidati nisu bili pravilno ocijenjeni, pa su imali isti broj bodova i zbog toga su pozvani na usmeni dio ispita.

Inspekcija dalje navodi kako je direktorica poništila ovaj konkurs te navodi da je to u suprotnosti sa članom 16. Uredbe o postupku prijema u radni odnos (Službeni glasnik USK-a) po kojem se javni oglas može poništiti najkasnije do roka podnošenja prijava i to u slučajevima da dođe do statusne promjene poslodavca ili da se uoče bitni nedostaci u samom oglasu, čega nije bilo.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Jučer je bio 18. septembar, do kada smo čekali odgovor iz Doma zdravlja, na što smo ih kraćim mailom i posjetili. Zatim je direktorica Jasmina dr. Kajtazović odlučila da progovori.

– Ukoliko neko smatra da je oštećen, postoje odgovarajuće institucije putem kojih se takve osobe mogu obratiti. To je moj odgovor po savjetu pravnika, a s moje lične strane mogu vam reći da nema namjere niko da se ošteti ni u zrnu, kazala nam je direktorica.

Što se tiče budućnosti ovog konkursa, zakonodavno-pravne institucije će im reći šta i kako dalje.

Na pitanje da prokomentariše inspekcijski izvještaj direktorica, ponavlja izjavu: “Ako neko smatra da je oštećen, postoje institucije žalbe…”.

Ovaj slučaj, ma koliko se radilo o jednom malom radnom mjestu, očito je nasekirao nadležne u Bihaću, pogotovo u vladajućoj SDA. Zapravo, u USK-u vladajuća stranka je NES, koji je nakon raspada osmorke (čemu je ona najviše doprinijela), napravio dogovor sa Bakirom Izetbegovićem da bi SDA u USK-u stala uz svog dojučerašnjeg ljutog političkog protivnika A SDA (NES) i da bi ga sačuvala na vlasti još četiri godine, gdje su detalji dogovora javnosti ostali nepoznati. SDA u Bihaću sada grčevito kupi dio mrvica u javnom sektoru gdje joj je NES prepustio prostor.

Upravo se čita:  Uhapšena djevojka iz Živinica: Varala prilikom iznajmljivanja vozila, “zaradila” preko 120.000 KM

Jedna od tih mrvica je i Dom zdravlja Bihać. Naime, suprug jedne od kandidatkinja, nakon cijele drame u kojoj je on navodno stao na put njihovim interesima, dobio je poziv od Almira Tutića iz GO SDA, gdje su mu rekli da ima od njih žuti karton. Ovaj slučaj je kao prijetnja prijavljen policiji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula...

Još vijesti za vas