Subota, 20 srpnja, 2024

Akademik Duraković posjetio piramide u Visokom: Riječi su moje oruđe, ali u ovakvim prilikama nedostaju mi prave riječi da opišem svoju impresiju”

Preporučeno

Iako mu je ovo bio prvi posjet, u budućnosti je najavio da će biti češći gost Bosanske doline piramida.

U subotu 18. jula 2020. u Kompleksu Ravne po prvi put je boravio profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti BiH, Sirije, Jordana i Egipta, Esad Duraković. Bila je ovo prilika da sa dr. Semirom Osmanagićem obiđe Muzej Fondacije kao i tunele Ravne, a nažalost zbog lošeg vremena posjet parku „Ravne 2“ je ostavljen za naredni period.

– Mada me dr. Osmanagić pozivao i ranije, nije bilo prilike i jako mi je žao, jer tek sad vidim da sam na gubitku što nisam više puta bio ovdje i što sam čekao ovoliko. Riječi su moje oruđe, ja sam univerzitetski profesor, ali u ovakvim prilikama nedostaju mi prave riječi da opišem svoju impresiju objektom, stručnošću, trudom koji je uložen i naročito, možda više od svega svojom neizrecivom začuđenošću da ovako grandiozan projekat ne podržavaju veće instituciie i država, jer ovo može biti regionalni i evropski projekat. Pri svemu tome posebno me čudi službena nauka, preko onoga što ja znam, nije prepoznala u ovom objektu svoju šansu da ide naprijed, nego svojim odnosom prema ovom projektu pokazuju da je oficijelna nauka stagnirajuća, konzervirajuća u jednom negativnom smislu i zato bih kao čovjek koji je cijeli život u nauci preporučio da se naučnici ovime pozabave i da nađu načina da mijenjamo naša saznanja o našoj povijesti, jer moglo bi vrlo lako biti da imamo krivotvorenja u službenoj povijesti ljudskog roda općenito.

Upravo se čita:  Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

– Nauka po mom razumijevanju ima jednu osnovnu karakteristiku, a to je vizija i stalno kritičko preispitivanje. Istinski naučnik nije onaj ko je zakovao svoje stavove i brani ih, nego je naučnik onaj koji stalno preispituje svoje domašaje, rezultate i ima viziju. Nažalost, u akademskoj zajednici takvih nemamo mnogo, a vjerovatno je problem i sujeta, ljudi su često sujetni, ne mogu podnijeti da je neko nešto otkrio, a ovdje je riječ o otkrivalačkom duhu i ne mogu naprosto to da podnesu i vjerovatno je i to jedan od razloga – pojasnio nam je profesor Duraković.

Upravo se čita:  Hitna pomoć: Zbog ekstremno visokih temperatura zraka povećan broj kolapsnih stanja

Iako mu je ovo bio prvi posjet, u budućnosti je najavio da će biti češći gost Bosanske doline piramida.

– Ovo je moj prvi svečani dolazak i ja ću dolaziti ponovo, ne samo radi terapije u doslovnom smislu i radi silnih energija, već i zato da bih kao naučnik podržao ovu ideju, ovaj projekat, ako ništa onda barem simbolično. – kazao nam je profesor Duraković.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas