Srijeda, 29 svibnja, 2024

Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Preporučeno

Iz Granične policije BiH poručuju da u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa.

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros realizaciju aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva „Piramida“, čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Kako je saopćeno iz Granične policije BiH, pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili kazneno djelo „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ iz članka 189.a KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelom „Krijumčarenje osoba“ iz članka 189. KZ BiH koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili preko 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika. Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci, ostvarila je novčanu korist veću od šest milijuna konvertibilnih maraka.

Upravo se čita:  Komšić o najavljenom glasanju za Vukoju: SDP je u toj cijeloj priči moje najveće razočarenje

“Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH. Današnju podršku u realizaciji, u kojoj sudjeluje preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tijekom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima”, navodi se u saopštenju.

Upravo se čita:  Generalna skupština UN-a danas razmatra rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Civilizacijski korak ka istini i pravdi

Iz Granične policije BiH poručuju da u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa. Uz navedene aktivnosti, tijekom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 kaznenih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužiteljstvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas...

Još vijesti za vas