Srijeda, 21 veljače, 2024

Akcija SIPA-e, MUP-a RS i GP BiH: U Bijeljini pronađeni droga i oružje, uhapšeno osam osoba

Autor:Agencije

Preporučeno

Kako se navodi iz SIPA-e, slobode je lišeno osam lica nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitana u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granične policije jučer su (petak) u sklopu operativne akcije “Šljunkara” i “Neon 2”, na području Bijeljine realizovali pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 19 lokacija, saopćeno je jutros.

Kako se navodi iz SIPA-e, slobode je lišeno osam lica nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitana u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram opojne droge marihuana, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko – eksplozivnih sredstava, tri nagazine mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje labaratorije za uzgoj opojne droge marihuana – lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač zraka kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena krivična djela.

Upravo se čita:  Zbog autoputa u izgradnji, ostali odsječeni od svijeta: Traže novi prilaz domu zdravlja i njivama

Navedene aktivnosti provodene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Neovlašten promet opojnih droga” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga” propisano Krivičnim zakonikom RS.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Upravo se čita:  U svijetu sve pojeftinilo, ne i u BiH: Koliko je hrana skuplja nego prošle godine

Pored navedenog, provođenjem posebnih istražnih radnji došlo se do saznanja da je od strane pripadnika ove grupe za organizovani kriminal, na području država Evropske unije prometovano oko 150 kilograma opojne droge hašiš, 45 kilograma opojne droge marihuana kao i veća količina heroina, kokaina i ekstazija. Kod jednog od članova ove organizovane grupe otkrivena i privremeno oduzeta određena količina opojne droge heroin kao i smjese za povećanje količine mase za ovu drogu.

Upravo se čita:  Na Aerodromu Sarajevo uhapšena jedna osoba, dovodi se u vezu sa terorizmom

Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa partnerskim agencijama zemalja Zapadne Evrope, saopćeno je.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas