Nedjelja, 21 travnja, 2024

Ako Bosanac u Njemačkoj mjesečno zaradi 2.600 eura, evo koliko zaradi Nijemac

Preporučeno

Značajan dio razlike u plaćama može se objasniti različitim zahtjevima njemačkih i stranih zaposlenika.

Da bi prosječan strani radnik u Njemačkoj došao na 90 posto zarade koju ostavruje radnik s njemačkim pasošem treba mu bar 10 godina rada, piše Fenix.

Prema podacima Njemačke agencije za zapošljavanje, prosječna bruto primanja tri miliona stranih zaposlenika s punim radnim vremenom u 2019. godini iznosila su oko 2.600 eura, što je oko četvrtine manje od radnika Nijemaca, koji su zarađivali oko 3.500 eura bruto.

Postoji mnogo razloga za ovu praksu. Njemački mediji navode i kako diskriminacija ima vjerovatno ulogu u svemu.

Prema mišljenju stručnjaka, značajan dio razlike u plaćama može se objasniti različitim zahtjevima njemačkih i stranih zaposlenika.

Zbog niže prosječne dobi, radnici koji dolaze iz inostranstva u Njemačku često imaju manje profesionalnog iskustva i vještina od svojih njemačkih kolega, te su stoga općenito manje plaćeni.

Tu tezu podupire i statistika Njemačke agencije za zapošljavanje: 37 posto zaposlenika sa stranim državljanstvom radi u sektoru s niskim plaćama, u usporedbi s 16 posto njemačkih zaposlenika.

Nepoznavanje jezika

Priznavanje kvalifikacija stečenih u inostranstvu od strane njemačkih vlasti i kompanija često traje dugo ili se uopće ne napravi.

Nepoznavanje njemačkog jezika još je jedna prepreka stranim radnicima. Prema studiji Instituta za ekonomska istraživanja u Kölnu iz 2019., strani zaposlenici u Njemačkoj moraju govoriti njemački jezik na istom nivou kao Nijemci kako bi dobili slične plaće.

Općenito, razlika u plaćama između stranih radnika i Nijemaca značajno se smanjuje s povećanjem dužine boravka, profesionalnog iskustva i završene daljnje obuke.

Studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) iz 2015. pokazuje kako strani radnici u prve dvije godine boravka primaju samo 55 do 61 posto prosječne zarade svojih njemačkih kolega.

U sljedećih šest do deset godina prihodi se penju na 71 do 78 posto plaće Nijemaca, a nakon deset godina boravka u Njemačkoj migranti u prosjeku ostvaruju oko 90 posto prosječnih primanja Nijemaca.

Ovi rezultati jasno pokazuju kako razlika u plaćama između useljenika i Nijemaca u velikoj mjeri ovisi o faktorima kao što su poznavanje jezika, profesionalno iskustvo i daljnje usavršavanje, te da se s vremenom smanjuje.

Isti posao, manje novca

Ali, što ako Nijemci i ljudi s migrantskom pozadinom rade isti posao? Ako Nijemci i migranti rade isti posao s potpuno istim strukturnim karakteristikama kao što su opis posla, dob, profesionalno iskustvo i jezične vještine, istraživači još uvijek pronalaze prilagođenu razliku u plaćama od oko šest posto, pišu njemački mediji. Mogući razlog ove razlike u plaćama mogla bi biti diskriminacija.

Njemačka agencija za borbu protiv diskriminacije ovu razliku u plaćama naziva migracijskom razlikom u plaćama. Riječ je o “pretpostavljenoj direktnoj i indirektnoj diskriminaciji osoba s migrantskim porijeklom”.

Šta strani radnici mogu učiniti?

Koje se mjere mogu poduzeti kako bi se smanjila ova nejednakost u isplati plaća?

Prema autorima studije u Njemačkoj, migranti bi trebali završiti daljnju obuku i kurseve jezika kako bi prilagodili svoje vještine zahtjevima njemačkog tržišta rada.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas