Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Ako od srijede vozite u Austriju, pazite na ovo pravilo, kazne idu i do 5000 eura

Onaj tko tvrdoglavno ne želi staviti ni zimske gume niti lance za snijeg, može računati i na to da će policija, zbog sigurnosti prometa, njegovo osobni automobil udaljiti iz prometa.

Preporučeno

Ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S, M+S ili M.S. Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje vrijede za sve sezone odnosno i zimi i ljeti. I te se gume smatraju zimskim gumama. Za njih vrijedi odredba da dubina profila ne smije biti manja od 4 milimetara.

Austrijski auto moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na cestama ARBÖ upozoravaju vozače motornih vozila da od srijede, 1. studenoga u Austriji, prema zakonskim propisima, osobni automobili u prometu moraju imati na kotačima postavljene zimske gume. Navedena obveza odnosi se i na osobne automobile s “lakom” ili “teškom” prikolicom, kao i manja teretna vozila, ističe ÖAMTC. Isti izvor upozorava da zakonodavac propisuje obveznu zimsku opremu od 1. studenoga ove do 1. travnja sljedeće godine.

Upravo se čita:  Zemlja snova za penzionere ili ne? Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Pritom treba voditi računa da ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S; M+S ili M.S. Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje vrijede za sve sezone odnosno i zimi i ljeti. I te se gume smatraju zimskim gumama. Za njih vrijedi odredba da dubina profila ne smije biti manja od 4 milimetara. Ako su montirane zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu, poručuju iz ÖAMTC-a.

“Često otisnuta oznaka -pahuljice-također jamči da je ova guma proizvedena i testirana za posebnu upotrebu u zimskim uvjetima”, ističe se u odredbi. Iz ARBÖ-a ukazuju na važnost “pravila 4”: „Također je važno osigurati da dobro poznato pravilo 4 (op. a. četiri iste zimske gume, kao i minimalni profil od 4 mm), bude u praksi doista primijenjeno kako bi vozilo bilo ispravno i sigurno na cesti“.
Kao alternativu zimskim gumama zakonodavac je predvidio i kombinaciju ljetne gume s lancima na najmanje dva pogonska kotača. To je samo dozvoljeno u slučaju, kako izvještava ÖAMTC, ako je cesta prekrivena snijegom ili ledom općenito prolazna ili gotovo prolazna.

Upravo se čita:  Tragedija u Njemačkoj: Na poslu preminuo radnik iz Bosne i Hercegovine!

Zakonodavac je za one koji se ne pridržavaju obvezne odluke o zimskim gumama predvidio izuzetno stroge kazne. Prometna policija u slučaju kontrole vlasnicima automobila koji u razdoblju od 1. studenog do 15. travnja u vožnji austrijskim cestama na kotačima nemaju zimske gume, može izreći kazne i do 5.000 eura, u slučaju da su tim činom u opasnost dovedeni drugi sudionici u prometu.

Upravo se čita:  Supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe otrovana teškim metalima!?

Ako to nije slučaj, onda kazna za nepridržavanje odredbe o obvezno postavljenim zimskim gumama iznosi 60 eura.

Onaj tko tvrdoglavno ne želi staviti ni zimske gume niti lance za snijeg, može računati i na to da će policija, zbog sigurnosti prometa, njegovo osobni automobil udaljiti iz prometa.

ARBÖ upozorava da u slučaju prometne nesreće na prometnici prekrivenoj snijegom, ledom ili blatom, vozač automobila bez propisane zimske opreme može imati i dodatne pravne probleme sa svojim osiguravajućim zavodom odnosno osiguravateljem.
Dakle, tko od srijede kreće put Austrije, neka pripazi na ova pravila o propisanoj zimskoj opremi, ako ne želi “dobiti po džepu”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo