Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Ako ste imali ovaj simptom, postoji mogućnost da ste bili zaraženi koronom, a da niste to ni znali!

Preporučeno

Istraživači su ispitivali 130 pacijenata (od kojih su 51 posto žene, prosječnih godina 54) pozitivnih na koronavirus koji su posjetili neurologa u bolnici Vall d’Hebron. Unutar ove grupe ispitanika njih 74, 4 posto imalo je glavobolju kao jedan od simptoma.

Nova istraživanja pokazuju da glavobolja može da bude ključni simptom Covida-19 koji predviđa razvoj kliničke slike kod pacijenata.

Nalazi iz studije sprovedene na više od 100 pacijenata pokazuju pojavu glavobolje tokom presimptomatske ili simptomatske faze progresije Covida-19, a ponekad je prisutna kao napetost u predjelu glave, a ponekad kao migrena.

U drugom ispitivanju koje se vršilo na 214 pacijenata kojima je potvrđen koronavirus, pokazalo se da je oko 13 posto učesnika imalo glavobolju, a 5 posto gubitak mirisa.

Pojava glavobolje, samostalno, bila je povezana sa pacijentima koji su imali kraće simptomatske periode, dok je glavobolja u kombinaciji sa anosmijom bila povezana sa onim pacijentima koji su na kratko hosipitalizovani.

U određenoj grupi ispitanika, glavobolje su se zadržale čak i kada su preležali Covid-19 i oporavili se.

Izgleda da oni pacijenti kod kojih se glavobolje rano jave, tokom asimptomatskog ili ranog simptomatskog perioda Covida-19, imaju lokalizovaniji upalni odgovor koji može da odražava sposobnost tela da bolje kontroliše i reaguje na infekciju koju virus izaziva – istakla je Patrisija Pozo-Rosic, načelnik odeljenja za glavobolju i kranio-facijalni bol na Univerzitetskoj bolnici Vall d’Hebron u Barseloni.

Ona je ove nalaze predstavila sredinom juna na godišnjem sastanku Američkog društva za glavobolju.

Istraživači su ispitivali 130 pacijenata (od kojih su 51 posto žene, prosječnih godina 54) pozitivnih na koronavirus koji su posjetili neurologa u bolnici Vall d’Hebron. Unutar ove grupe ispitanika njih 74, 4 posto imalo je glavobolju kao jedan od simptoma.

Oni sa glavoboljama uglavnom su bili mlađi od onih koji je nisu imali kao simptom i ispostavilo se da su im sklonije žene.

Otprilike jedna trećina njih imala je historiju migrena, ali je većina pacijenata prijavila blagi do umjereni bol. Kod onih učesnika sa jakim bolovima i migrenama, glavobolja je obično počela tokom asimptomatske faze koronavirusa.

Glavobolja koja je prethodila tipičnim sindromima Covida-19 razlikovala se od uobičajene migrene pacijenata.

Moguće je da glavobolja bude manifestacija invazije virusa u centralni nervni sistem ili citokinske oluje u orgnaizmu, ali su potrebna dodatna istraživanja – rekla je Pozo-Rosic.

Podsjetimo, glavobolja je dodana na spisak simptoma koronavirusa koji izdaje američki Central za kontrolu i prevenciju bolesti. Također, mnogi naučnici je prepoznaju kao jedan od blagih neuroloških simptoma, koji mogu da se jave i prije onih prepoznatljivijih simptoma virusa poput temperature i kašlja.

Kao i drugi bolovi u tijelu i glavobolja može da bude spokazatelj da se vaše tijelo bori protiv alergije. Glavobolja može da se javi i kao posljedica stresa, alergije, migrene i starih, poznatih virusa protiv kojih se već decenijama borimo.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije kaže da je manje od 14 posto ljudi prijavilo glavobolju kao simptom koronavirusa.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas