Subota, 13 srpnja, 2024

Ako u Njemačkoj radite pet godina, ovoliko će iznositi vaša penzija

Preporučeno

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku platu na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzijskih bodova

Mnogi sa naših područja zbog penzije odlaze da rade u Njemačku. Da biste ostvarili pravo na njemačku penziju, morate da imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za penziono osiguranje.

Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko penziono osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova, piše Fenix magazin.

Ako u jednoj godini zaradite koliko prosječno zarađuje njemački radnik, biće vam priznat jedan penzioni bod. Naime, prosječna godišnja bruto plata u 2023. godini je bila 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Za svaki penzioni bod ima se pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku. Mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije. I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu penziju.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku platu na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzijskih bodova. Trenutna vrijednost penzije iznosila bi mjesečno 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan mirovinski bod, vaša će se penzija promijeniti.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas