Utorak, 27 veljače, 2024

Alisa Mutap i Hasan Dupovac žalili se na zatvorsku kaznu: Novo ročište zakazano za 2. februar

Preporučeno

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je ranije sudija Staniša Gluhajić.

Trećestepeno vijeće Suda BiH za 2. februar ove godine zakazalo je ročište na kojem će razmatrati žalbe na presudu kojom je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

Advokati Goran Dragović i Nina Kisić, koji brane Alisu Ramić, za Detektor su potvrdili da je uložena žalba na drugostepenu presudu i da je ročište zakazano za 2. februar.

“Naravno da smo uložili žalbu i nije bilo odluke. Sjednica je zakazana za 2. februar”, kazao je Dragović.

Upravo se čita:  Nedim Sladić najavljuje: Neće nas samo toplo vrijeme "pogoditi" za Dan nezavisnosti

Žalbu je uložio i Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca.

U julu prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela. Apelaciono vijeće je ocijenilo i da je optuženi nepropisno postupao i prilikom izuzimanja dva videosnimka.

Upravo se čita:  Izviđački avion leti iznad BiH: Osmatra region?

Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je ranije sudija Staniša Gluhajić.

Ovom presudom Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su krivice.

Apelaciono vijeće Suda BiH obnovilo je suđenje u ovom predmetu nakon što je ukinulo prvostepenu presudu kojom je svih petoro optuženih bilo oslobođeno. U odnosu na osuđujući dio presude, Dupovcu i Alisi Ramić dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću.

Upravo se čita:  Koja je razlika između "tatinog" i "radničkog" djeteta: Sarajevski profesor geografije objasnio na jednostavnom primjeru zašto smo siromašni

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021., a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas