Utorak, 25 lipnja, 2024

Ambasada SAD-a o Dodikovom “razdruživanju”: To bi značilo kraj RS-a

Preporučeno

Iz Ambasade SAD-a u BiH su naglasili da "aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele".

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer objavio da će Vlada RS-a predložiti “razdruživanje” ovog entiteta od Bosne i Hercegovine, stiže reakcija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Prijedlog o “razdruživanju”, koji je Dodik jučer najavio, znači secesiju RS-a, smatraju iz ambasade.

– To je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku, ističu iz američke ambasade.

Upravo se čita:  Sjećate li se strahovite eksplozije u Binježevu u kojoj je poginula jedna osoba? Uhapšene su dvije osobe

Dodaju i to da su “gospodin Dodik i Vlada RS pokušali objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem”.

– Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS, poručili su.

Upravo se čita:  Počinje ljeto: Sutra će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta

Iz Ambasade SAD-a u BiH su naglasili da “aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele”.

– Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju, zaključuju iz ambasade.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas