Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Ambasada SAD-a u BiH: Dodikove izjave opasne su i za stabilnost Zapadnog Balkana

Iz Ambasade navode kako su upravo zbog izjava poput ove, kao i zbog njegovog antidejtonskog djelovanja i pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine, SAD sankcionisale Milorada Dodika.

Preporučeno

Nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u intervjuu “Nacionalu” rekao kako otcjepljenje RS-a nije plan njenog rukovodstva, ali da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže ovaj entitet u toj namjeri, reagovali su u ambasadi SAD-a u BiH.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje, opasno ne samo za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, nego i za stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana”, navode iz Ureda za odnose sa javnošću ambasade SAD-a u BiH.

Upravo se čita:  Ministar Helez: U RS-u postoje kampovi za obuku paravojnih formacija, vode ih Rusi

Dalje navode kako su upravo zbog izjava poput ove, kao i zbog njegovog antidejtonskog djelovanja i pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine, SAD sankcionisale Milorada Dodika.

“Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja. Zablude gdina. Dodika su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, zaključuju u Uredu za odnose sa javnošu ambasade.

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

Reagovao je i lider HDZ-a Dragan Čović koji je poručio da podržava “cjelovitu i nedjeljivu BiH”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo