Petak, 1 ožujka, 2024

Ambasada SAD: Dodikove prijetnje imaće posljedice za njega i sve građane BiH

Preporučeno

Dodaju da stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive.

Saopšteno je ovo danas iz Ambasade SAD u BiH. Dodaju da Dodikova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

– Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušavaju destabilizirati zemlju i regiju, navode iz Ambasade.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Dodaju da stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

– BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih, navode iz Ambasade.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Tokom rutinske kontrole teretnog saobraćaja pripadnici austrijske policije u Tirolu naišli su na jedan nesvakidašnji slučaj, a čiji je...

Još vijesti za vas