Petak, 1 ožujka, 2024

Ambasada SAD objavila detalje preleta borbenih lovaca F-16 koji danas nadlijeću BiH

Preporučeno

Ova obuka provodi se, dodaju dalje, u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmjeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH.

Dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvešće bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog 08. januara u poslijepodnevnim satima.

“Ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-daytonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Daytona“, ističu iz Američke ambasade u BiH.

Ova obuka provodi se, dodaju dalje, u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmjeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

“Ovu misiju podržavaće i letjelica KC-135 Stratotanker koja će osigurati dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja naše zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima. Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti“, ističi iz Američke ambasade u BiH.

Američke letjelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima.

Upravo se čita:  Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

“JTAC timovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmjeravaju dejstvo borbenih letjelica koje pružaju blisku zračnu podršku. JTAC timovi su ključna veza između vojnih jedinica na terenu i u zraku. JTAC timovi se koriste kao kopnena prethodnica za usmjeravanje djelovanja vojnih letjelica koje djeluju kao podrška kopnenim snagama. JTAC timovi Evropske komande Američkih specijanih snaga (SOCEUR) ključni su taktički timovi koji pružaju podršku konvencionalnim jedinicama, uključujući jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku. Njihove vještine i jedinstvena obuka čine ih višestruko djelotvornim”, napominju iz Američke ambasade u BiH.

Već nekoliko godina JTAC timovi Evropske komande Američkih specijalnih snaga (SOCEUR) drže obuku za JTAC jedinicu OSBiH. Iz Amaeričke ambasade ističu da je JTAC program jedan je od prvih programa za uspostavu obučenih i opremljenih jedinica OSBiH za posebne namjene. Uspostava bh. nacionalnog JTAC programa dijelom je omogućena uz pomoć i savjete jedinica za specijalne operacije SAD.

Upravo se čita:  Od 40 kontrolisanih ugostiteljskih objekata inspektori zapečatili osam!

“Jedinice za specijalne operacije SAD također obučavaju pripadnike JTAC OSBiH u oblasti naprednih pješadijskih vještina, s konačnim ciljem uspostave JTAC programa TACP (taktičke jedinice za zračnu kontrolu). SOCEUR obezbjeđuje jedinstven front za sprečavanje potencijalnih neprijateljskih napada tako što pomaže partnerske snage u razvoju specijaliziranih jedinica”, zaključuju iz Američke ambasade u BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Za 250 grama maslaca stanovnici BiH u domaćim trgovinama trebaju biti spremni izdvojiti iznos i do 8 KM, ovisno...

Još vijesti za vas