Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Ambasada SAD povodom obilježavanja neustavnog dana RS: Nećemo oklijevati da opet reagujemo na antidejtonsko djelovanje

Preporučeno

Povodom obiježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH.

– Ustavni sud BiH je višestrukim presudama jasno istakao da je proslava dana Republike Srpske 9. januara neustavna. Nije u pitanju obilježavanje praznika, već odluka da se to učini 9. januara. Povezivanje obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom krši nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

Član III (3) Dejtonskog ustava zahtijeva od entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH. I ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Očekivanja Sjedinjenih Američkih Država su da će nadležni organi za provođenje zakona i pravosuđe istražiti svako kršenje zakona u vezi sa proslavom dana Republike Srpske 9. januara.

Upravo se čita:  Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Sjedinjene Države su djelovale kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati da to učine ponovo u budućnosti – naveli su iz Ambasade SAD na platformi X.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas