Srijeda, 24 srpnja, 2024

Ambasada SAD žestoko kritikovala Čovića: “Podrška osuđenom zločincu je sramotna”

Autor:Agencije

Preporučeno

Javno iskazivanje podrške gospodina Čovića osuđenom ratnom zločincu je anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u ‘evropskoj BiH za sve, navode iz Ambasade.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oštro je osudila prisustvo predsjednika HDZ-a Dragana Čovića na promociji knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića, navodeći da je takav potez “sramotan” i predstavlja “anatemu evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa”.

“Dragan Čović se prije dva dana ponosno hvalio opredjeljenjem za ‘izgradnju evropske BiH za sve’. Dragan Čović je jučer uvečer na promociji knjige u Mostaru odlučio da javno oda počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od članova zloglasne ‘šestorke Herceg-Bosne’ koju je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Upravo se čita:  Nova uredba Vlade FBiH: Hoće li poslodavci isplatiti pomoć radnicima? Odobreno dodatnih 2.768 KM

Javno iskazivanje podrške gospodina Čovića osuđenom ratnom zločincu je anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u ‘evropskoj BiH za sve”, navode iz Ambasade.

Dalje dodaju kako je sramotno “ponosno učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina”.

Upravo se čita:  Oprezno ako uskoro kupujete nekretninu: Evo kako građevinari u BiH varaju kupce na kvadratima

“Činjenica da je događaj održan u jednoj od navodnih zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara doprinosi uvredi žrtava. Lideri koji ispovijedaju privrženost evropskim vrijednostima trebaju voditi primjerom, a ne tako što će odavati počasti ratnim zločincima i ponovno otvarati stare rane”, navedeno je u reakciji Ambasade.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas