Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Ambasador BiH u Kanadi nakon sramotnog poteza povodom godišnjice genocida: “Član sam reprezentacije RS-a”, slušam samo Dodika

Autor:N1

Preporučeno

– To mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu – kazao je Milisav

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je da nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, obilježe Dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku “donijela samoinicijativno”, te da ne postoji “odluka Vijeća ministara koja bi bila obavezujuća”.

Upravo se čita:  Dodik: I Konaković je priznao, i šta sad?

Milisav je istakao da se “diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH”.

– Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost – poručio je Milisav.

Upravo se čita:  U jeku skandala sa Vojskom Srbije: Konaković napustio BiH. Prije toga pisao o dušecima i rozom flamingu

Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i bit će vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

– Zbog loše komunikacije i generalno negativnog stava prema srpskim ambasadorima u Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara ne mogu precizirati kada će taj proces biti završen. Raegovanje brojnih federalnih medija bez provjere činjenica samo je još jednom potvrdilo jednostranost i jednoumlje i pokazalo negativan stav prema svemo što odstupa od njihove istine – istakao je Milisav.

Upravo se čita:  Kažnjena stranka Rame Isaka, mora platiti i povući spot: “Kao da su Zvezde Granda”

On je kazao da “zbog takvih neprofesionalnih tekstova objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova porodica je izložena prijetnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija i individua”.

– Međutim, to mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu – dodao je ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas