Srijeda, 21 veljače, 2024

Američka ambasada se oglasila nakon Schmidtove odluke: Najavljuju još jaču borbu protiv onih koji ruše BiH

Preporučeno

U zaključku svoje objave naglasili su kako će međunarodna zajednica nastaviti sa zaštitom integriteta i funkcionalnosti naše zemlje.

Ambasada SAD-a u BiH oglasila se na svom zvaničnom Twitter nalogu nakon nametanja odluke o finansiranju Općih izbora, koju je danas donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Kažu kako je današnjom Schmidtovom odlukom zaštićena demokratija.

– Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Schmidta da zaštiti demokratiju BiH tako što će CIK-u obezbijediti puni iznos sredstava koja su potrebna za organizaciju općih izbora 2. oktobra, rečeno je iz ambasade SAD-a u BiH.

Upravo se čita:  Bećirović-Shaheen: Bosni i Hercegovini je mjesto u evroatlantskim strukturama

Iz američke ambasade, također, navode kako podržavaju Schmidtovu odluku na osnovu koje u budućnosti nećemo imati problema sa finansiranjem izbora.

– Također pozdravljamo amandmane visokog predstavnika na Zakon o finansiranju institucija BiH i Izborni zakon BiH, koji će pomoći da se osigura da sredstva za izbore u ovoj zemlji u budućnosti više ne mogu biti taoci nedobronamjernih političkih aktera, istakli su.

Upravo se čita:  Ljekar iz Brčkog i dalje ima licencu: Na kostima srebreničkih žrtava vršio eksperimente pa ih zabetonirao ispod fontane

U zaključku svoje objave naglasili su kako će međunarodna zajednica nastaviti sa zaštitom integriteta i funkcionalnosti naše zemlje.

– Žalosno je da su neodgovorni lideri odlučili da ne poštuju osnovna prava građana BiH u ovoj demokratiji koristeći izbore kao političko cjenkanje. Periodični, slobodni i pošteni izbori su garancija Dejtona i osnovno pravo sadržano u Ustavu BiH.

Međunarodna zajednica će nastaviti koristiti alate koji su joj na raspolaganju kako bi zaštitila integritet i funkcionalnost i Dejtonskih i BiH institucija. Politički lideri koji prijete i jednom i drugom moraju biti pozvani na odgovornost, zaključuju oni.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas