Četvrtak, 29 veljače, 2024

Američke borbene letjelice na nebu iznad BiH uoči obilježavanja neustavnog praznika u RS-u: Kakvu poruku će poslati?

Preporučeno

Sličan prelet iznad Sarajeva i drugih bh. gradova, dogodio se 30. maja prošle godine, ali su tada korišteni bombarderi B-1B Lancer. Kako je objašnjeno, ovaj prelet je predstavljao simbol partnerstva SAD-a i BiH.

Tri američka borbena aviona, od kojih će dva biti najkorištenije borbene letjelice na svijetu F-16, u ponedjeljak će nadlijetati BiH. Za sada nije poznata ruta kojom će letjeti ovi avioni, kao ni tačan razlog ove aktivnosti.

Ono što je zanimljivo je da će ovaj let biti obavljen dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci, a nekoliko dana nakon izjave američkog ambasadora u BIH Michaela Murphyja kako SAD neće mirno gledati kršenje Dejtonskog sporazuma od vlasti u RS-u.

Upravo se čita:  Uspješno okončana potraga na Trebeviću: Otac i sin pronađeni živi i zdravi

Podsjećamo sličan prelet iznad Sarajeva i drugih bh. gradova, dogodio se 30. maja prošle godine, ali su tada korišteni bombarderi B-1B Lancer. Kako je objašnjeno, ovaj prelet je predstavljao simbol partnerstva SAD-a i BiH.

Inače, obilježavanj neustavnog dana RS-a počeće već u ponedjeljak svečanom akademijom, koja će biti upriličena u Banjoj Luci. U istom gradu će 9. januara biti održana centralna proslava, “najveća do sada” kako najavljuju Milorad Dodik i drugi članovi rukovodstva SNSD-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas