Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Analitičari predviđaju preokret u Rimokatoličkoj crkvi – Peter Turkson novi papa?

Nemojte propustiti

Nakon neočekivane odluke pape Benedicta XVI da se povuče sa dužnosti, analitičari špekulišu da je kucnuo čas da Rimokatolička crkva izabere svog prvog neevrospkog poglavara i ističu da postoje velike šanse da on bude iz Latinske Amerike ili Afrike

tuskon

Afrički kardinal Peter Turkson iz Gane, trenutno na čelu Odjeljenja za pravdu i mir u Vatikanu, izjavio je još prije tri godine da ne vidi razlog zašto sljedeći papa ne bi bio crnac, naročito poslije izbora Baracka Obame za predsjednika SAD. I britanski Guardian je danas objavio fotografiju karadinala uz riječi: “Favorit za nasljednika Benedicta XVI”.

Upravo se čita:  Slučaj u Austriji: Bosanac pokušao izbjeći kaznu tvrdeći da je žrtva krupnija od njega

Ledbrouks je druga kladionica koja predviđa da Peter Turkson iz Gane ima najviše izgleda da bude izabran za novog papu sa kvotom 3,5, prenosi Blic.

Već godinama se špekuliše o mogućnosti da papa bude izabran iz redova zemalja u razvoju, jer u njima katolička crkva posljednjih decenija doživljava najveći proboj. U Africi je, na primjer, od 1978. do 2007. broj katolika porastao sa 55 na 146 miliona. Nasuprot tome, broj katolika u Evropi opada.

Upravo se čita:  Stigao rat i u Moskvu: Na meti dronova elitno naselje političara i oligarha

U tom dijelu svijeta živi 42 odsto od ukupno 1,2 milijarde katolika, dok ih u Evropi ima svega 25 odsto. Dvojica visokih zvaničnika Vatikana nedavno je vrlo eksplicitno nagovijestila ko bi mogao da bude nasljednik Josepha Ratzingera, prvog Nijemca na toj dužnosti u 1.000 godina.

– Znam mnogo biskupa i kardinala iz Latinske Amerike koji bi mogli da preuzmu dužnost vrhovnog poglavara Katoličke crkve – izjavio je nadbiskup Gerhard Muller, koji se trenutno nalazi na čelu Kongregacijom za doktrinu vjere.

Upravo se čita:  Stiže El Nino: Mnogim zemljama prijeti suša. Evo što čeka Europu

Švajcarski kardinal Kurt Koch, šef vatikanskog Odjeljenja za jedinstvo Crkve, izjavio je za ciriški Tagesanzeiger da ne vidi budućnost Crkve u Evropi.

– Bilo bi dobro da kandidati budu iz Afrike ili Južne Amerike na sljedećoj konklavi – rekao je Koch, dodajući da bi on lično glasao za neevropskog kandidata.

 

Pročitajte još

Izdvajamo

Kanton u FBiH utvrdio deficitarna zanimanja: Ako mladi upišu ove zanate dobiće po 1.000 KM

Stipendiranje učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja postala je ustaljena praksa u Tuzlanskom kantonu. Nekoliko zanata u Tuzlanskom kantonu...

Možda vas zanima i ovo