Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Angelina Jolie odstranila obje dojke zbog straha od raka

Preporučeno

Hollywoodska glumica Angelina Jolie se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji kako bi smanjila rizik da dobije rak dojke.

angelina-jolieTridesetsedmogodišnja majka šestero djece objasnila je da se odlučila na taj zahvat jer su joj ljekari rekli kako imao 87 posto rizika da dobije rak dojke i 50 posto da oboli od raka jajnika.

“Odlučila sam biti proaktivna i minimizirati rizik koliko god mogu”, napisala je Jolie u članku “My Medical Choice”.

Proces je započeo u februaru i završen je krajem aprila. Glumica je dodala kako se njena majka borila s rakom skoro deceniju i umrla u 56. godini.

Jolie je izrazila bojazan da je loš gen BRCA1, koji povećava rizik za dobijanje raka dojke ili jajnika, a koji ona nosi, prenijela i na svoju djecu.

“Onog trenutka kada sam shvatila da je to moja stvarnost odlučila sam otići na operaciju i uraditi dvostruku mastektomiju”, kaže glumica.

Rizik za dobijanje raka sada je sa 87 posto smanjila na pet posto. U cijelom procesu imala je veliku podršku muža Brada Pitta.

“Osjećam se snažnije jer sam donijela odluku koja ne umanjuje moju ženstvenost. Nadam se da će ovo pomoći svakoj ženi koja čita da shvati da imamo izbora. Želim ohrabriti svaku ženu, posebno one koje imaju porodičnu historiju raka jajnika ili dojki, da tragaju za informacijama i medicinskim ekspertima koji vam mogu pomoći kroz ovaj dio života, kao i da formirate svoje odluke”, napisala je Jolie koja ima troje biološke i troje usvojene djece.

(Klix)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas