Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Antonov AN 124 ponovo u Sarajevu

Preporučeno

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros je po drugi put sletio jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu Antonov AN 124.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Ukrajinski Ruslan ovog puta je došao po vozila i opremu koju su snage Ujedinjenog Kraljevstva koristile u EUFOR-ovoj vježbi “Brzi odgovor”.

Podsjetimo, Antonov AN 124 prvi put je na Sarajevski aerodrom sletio 16. aprila izazvavši veliku pažnju lokalnih medija i stanovnika, budući da jedan tako veliki avion ranije nije viđen na pisti Sarajevskog aerodroma.

Upravo se čita:  Grupa meteorologa upozorava: Ne rasipajte vodu, Bosni i Hercegovini prijeti suša

U Sarajevo je tada dopremio 15 vozila i veliku količinu opreme koju su snage Ujedinjenog Kraljevstva, raspoređene u BiH, koristile u vojno-pokaznoj vježbi “Brzi odgovor”, koja je trajala do 28. aprila.

Trupe EUFOR-a i Oružane snage BiH su u sklopu ove vježbe demonstrirale spremnost djelovanja u slučaju kriznih situacija.

Antonov AN 124 je drugi najveći teretni avion na svijetu, nakon AN 225. Težak je 175 tona, a može ponijeti 80 tona tereta. Koristi se za strateški prijevoz tereta koji ne može biti isporučen u manjim avionima. Za slijetanje aviona impresivne veličine, uposlenici Sarajevskog aerodroma morali su izvršiti posebne pripreme piste i manevarskih površina.ć

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Izvor: Klix

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas