Četvrtak, 23 svibnja, 2024

AP: Vučić obećava evropski smjer, nagovijestio sankcije Rusiji

Preporučeno

Uz ocjenu da je Vučić uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi Srbiju uvesti u EU.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije položio je zakletvu za svoj drugi mandat na ovu funkciju, obećavši da će zemlju zadržati na putu članstva u EU i nagovjestivši da bi nova vlada mogla razmotriti pridruživanje zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše agencija AP.

Uprkos tome što je glasala za tri rezolucije UN-a kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Srbija je i dalje jedina evropska država koja se nije pridružila sankcijama protiv svog saveznika Moskve, navodi AP.

Upravo se čita:  Ubio punicu, pokušao i ženu, pa presudio sebi; Komšija: Čuo sam da je zapomagala punica

U svom inauguracijskom govoru u parlamentu, kako dodaje agencija, Vučić je rekao da će prioritet Srbije biti njen put do članstva u Evropsku uniju i da će nova vlada, koja bi trebala biti formirana u julu, morati više raditi na ulasku u 27-člani blok i razmotriti sankcije protiv Moskve, iako nije posebno spomenuo Rusiju.

Uz ocjenu da je Vučić uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi Srbiju uvesti u EU.

Upravo se čita:  Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ali, on je proveo posljednje godine učvršćujući veze s dugogodišnjim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše AP.

Vučić je u nedjelju saopćio da je osigurao “izuzetno povoljan” trogodišnji ugovor o prirodnom plinu s Rusijom tokom telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – nešto što se pretežno smatra njegovom odlukom da se ne pridruži sankcijama EU-a uprkos pritiscima Zapada, ali čini se da je danas ublažio svoj proruski stav, rekavši da Srbija mora biti čvrsta na evropskom putu.

Upravo se čita:  Na šta se to spremaju? Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku

On je rekao da Srbija neće tražiti članstvo u NATO-u i da će zadržati svoju vojnu neutralnost.

“Mi nismo politički neutralni jer želimo članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je Vučić, prenio je AP.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas