Nedjelja, 14 travnja, 2024

Apsurdno: Aktivisti Akcije Građana odgovarat će jer su uklonili nelegalno postavljene izborne plakate!?

Preporučeno

U ponedeljak (11.02.) sa početkom u 9 sati u ulici Šenoina broj 5/I održati će se usmeni pretres aktivista udruženja Akcija Građana (AG). Leila Šeper i Darijan Bilić terete se za prekrašaj iz člana 8. Stav 3. tačke g. zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer su dana 29.09.2012. godine na Vilsonovom šetalištu vršili neovlašteno uklanjanje, cijepanje i oštećenje javno istaknutih izbornih oglasa – navodi se u priopćenju Akcije Građana. U sopćenju AG još stoji:

propisno-mjesto-za-odlaganje-plakata

Razgovor sa načelnikom

– Navedeni “incident” prijavljen je od strane gospode Nedžada Koldže (načelnika opštine Novo Sarajevo) i Arifa Džaferagića, nadležnom službenom licu – koje je postupilo u skladu sa propisima. Naime, AG je u septembru prošle godine provodila

GLEDAMO VAS  – kampanju mapiranja nelegalno postavljenih predizbornih plakata radi podnošenja prijava nadležnim inspekcijama. Sudeći prema našim iskustvima prethodnih godina, opštinske komunalne inspekcije se nerijetko (u odgovorima na naše dopise) ograđuju od odgovornosti i tako dodatno komplikuju već komplikovane procedure prijavljivanja i “lociranja” nadležnih.

Upravo se čita:  Filmsko hapšenje u Banjoj Luci: Dvije Brazilke osumnjičene za prostituciju

Nakon izbora 2010. godine naplaćeno je 8.000 KM na ime kazni za postavljanje predizbornih plakata na za to nepredviđena mjesta, ali moramo konstatovati da se to realizovalo nakon birokratskog rolerkostera i pisanja velikog broja dopisa.

Procedura prijave nelegalno postavljenih plakata mora biti jednostavnija, a nadležne inspekcije efikasnije u obavljanju poslova za koje primaju platu.
Ukoliko uzmemo u obzir komplikovanu proceduru podnošenja prijave i “lociranja” nadležnih inspekcija, a s druge strane građanska odgovornost se posmatra kao potencijalno kršenje javnog reda i mira, s punim pravom i pod punom moralnom odgovornošću se pitamo: “Čiji je NAŠ grad?”.

Upravo se čita:  Bećirović-Murphy: Bila bi greška podcijeniti odlučnost SAD-a da zaštiti Daytonski sporazum i BiH

Pitamo se i: Zašto bi bilo prihvatljivo postavljati plakate na nedozvoljena mjesta, a neprihvatljivo skidati iste? Zašto i do kada će građani/ke svih opština u ovoj zemlji biti u (ne)milosti nužnog zla koje izaberu? Koliko košta naš aktivizam i da li mu postoji alternativa, ukoliko želimo društvo prilagođeno građanima/kama?

prije-akcije
Prije akcije

Koristimo ovu prliku da još jednom upozorimo javnost na zloupotrebu institucija sistema i pojma javni interes. Zelene površine, javni prostori i sva druga imovina grada su u biti javno dobro koje se treba i mora koristi u javnom intersu, a ne u interesu određenih grupa, pojedinaca ili stranaka. Samim tim i nadležne institucije poput inspekcija trebale bi bolje da rade svoj posao tako do ovog (ili sličnog) slučaja ne bi ni došlo. Napominjemo i da smo zatečeni/e činjenicom da osoba koja je učinila toliko dobrog u opštini Novo Sarajevo i koja tokom dana ima toliko obaveza i poslova, te koja je glavni operativac u jednoj jedinici lokalne samouprave (Opština Novo Sarajevo), koja servisira mnoge potrebe građanki i građana, ima vremena da podiže tužbu koja, opet, po našem mišljenju nije utemeljena.

Upravo se čita:  "Ekološka i ljudska katastrofa": Prizor na Jablaničkom jezeru poput onih iz horor filmova

Uz napomenu da ne podržavamo kršenje zakona bilo koje političke stranke u BiH, želimo istaći da su plakati uklonjeni sa mjesta koje nije predviđeno (po zakonu) za takve aktivnosti, a naknadno su odloženi na propisno mjesto – u kantu za smeće! Bez obzira na ishod, znamo da je uklanjanje ovih plakata bila naša građanska dužnost!

poslije-akcije
Poslije akcije

Solidarno do novih izbora,

Akcija Građana

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas