Petak, 1 prosinca, 2023

Auto-školu prepišu na rođaka, pa se zaposle u komisiji za polaganje: Svjedočenja uhapšenih otkrivaju kako su se u BiH sređivali vozački ispiti

Princip rada uhapšenih članova komisije u Ispitnom centru u Zvorniku najbolje oslikava kako se već godinama sređuju vozački ispiti u bosanskohercegovačkom entitetu RS , tvrde odlično obaviješteni izvori portala Srpskainfo.

Preporučeno

Jedan od uhapšenih tako je otkrio da su pojedini članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju saobraćajnih propisa bili u direktnom sukobu interesa, jer su svoje auto-škole prepisali na rođake, a kandidati upravo tih škola bili su kasnije u privilegovanom položaju tokom polaganja vozačkog ispita.

Osim sukoba interesa, uhapšeni članovi komisija podmićivani su novcem od strane instruktora, a sve kako bi se upravo pojedini kandidati našli među onima koji bi izašli i naravno odmah iz prve položili vozački ispit.

Pojedini članovi komisije, pa čak i oni visokorangirani, imali su svoje povlaštene kandidate za koje bi urgirali.

Poseban dio odnosio se na prodaju informacija o tome ko će na određenom vozačkom ispitu biti imenovan kao ispitivač.

Ovo je otvaralo mogućnost da se na vozačkom ispitu pojave kandidati privilegovanih auto-škola sa sigurnom potvrdom da će položiti ispit.

Koliko je uigrana šema bila govori i to da su članovi koji su bili u Komisiji za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima u Zvorniku fotografisali testove na kojima su bili zaokruženi tačni odgovori ili bi se kandidati samo potpisali na testove koji bi se naknadno popunili sa tačnim odgovorima. Cijena ovakvog načina polaganja testova kretala se od 300 do 500 evra.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio novu prognozu: Koliko će snijega i gdje pasti u narednim danima

Ovo posljednje, stavljeno je na teret osumnjičenom diplomiranom saobraćajnom inženjeru Miroslavu Grujičiću uhapšenom u akciji „Alter ego“ koji je ujedno u kumovskim vezama sa osumnjičenim organizatorom grupe Daliborom Krunićem, vlasnikom auto-škole u Zvorniku.

Grujičić je kao službena osoba i član Komisije za polaganje testova, navodno iskorištavao svoj službeni položaj i ovlaštenja i pomagao kandidatima Krunića, iako oni nisu imali potrebno znanje da bi položili test.

U Udruženju auto-škola RS upozoravaju da je Ispitni centar u Zvorniku bio kap u moru nezakonitih radnji kada je u pitanju polaganje vozačkih ispita u Srpskoj.

– Ono što se radilo u Zvorniku ništa je naspram onoga šta se radi već godinama u ostalim Ispitnim centrima u Srpskoj – tvrdi Zdravko Ivić, predsjednik Udruženja auto-škola RS koji godinama upozorava na nezakonite radnje kada je u pitanju polaganje vozačkih ispita.

Dodaje kako je sva nadležnost po pitanju ispitnih komisija i rada auto-škola na Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

Upravo se čita:  Porodica iz Brčkog donirala 110.000 eura za gradnju džamije u Austriji

Međutim i pored višednevnih poziva u Zavodu se nadležni nisu javljali na telefon, a objašnjeno nam je da su na sastanku.

U opisu poslova na sajtu Zavoda tako se pored ostalog, navodi da vrše organizovanje i polaganje vozačkog i instruktorskog ispita i ispita za dodjelu licenci, izdaju dozvole za instruktora vožnje i licence, te obavljaju kontrolu i nadzor nad sprovođenjem obuke i ispita za vozače.

Na stranici se mogu vježbati i testovi za polaganje vozačkih ispita.

Kako su pod nadležnošću Ministarstva prosvjete RS, resornom ministarstvu smo uputili nekoliko pitanja na koja za sada, nema odgovora.

Kao vođu kriminalne grupe u Ispitnom centru u Zvorniku, Republičko tužilaštvo označilo je Dalibora Krunića, vlasnika auto-škole “Dado” u Zvorniku.

Krunić se tereti da je kao vlasnik auto-škole i instruktor vožnje organizovao, dogovarao i planirao sa ostalim osumnjičenima način na koji će kandidati za novac polagati vozački ispit suprotno odredbama Pravilnika.

Sa osumnjičenim Branislavom Cvjetkovićem tereti se da je dogovorio da se više kandidata koji nisu bili sa područja Osmaka fiktivno prijavi na adresu u ovom mjestu. Krunić je organizovao i nabavljanje ljekarskih uvjerenja, kao i uvjerenja o položenom ispitu iz prve pomoći.

Upravo se čita:  Čengić najavio jednokratnu pomoć građanima do 1500 KM: Ovo su detalji

Osumnjičena je i šefica Upravno-pravnog odjeljenja Policijske uprave u Zvorniku Milijana Pepić, koja je ujedno bila i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita.

Ona je prema dosadašnjim rezultatima istrage navodno, pribavila sebi novčanu korist, tako što je informacije o vremenu polaganja praktičnog dijela testa upravljanja vozilom i informacije o tome ko je određen za ispitivača, prosljeđivala Kruniću.

On je nakon dobijenih informacija odlučivao da li će svog kandidata prijaviti za polaganje vozačkog ispita kod tog ispitivača ili će čekati sljedeću povoljnu priliku.

Ostali osumnjičeni Dragan Stjepanović iz Zvornika, Branislav Pisić, vozač instruktor, Ivan Lukić republički saobraćajni inspektor, te Miroslav Grujičić bili su članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

Osumnjičeni Mirko Stojanović kojem je takođe određen jednomjesečeni pritvor, vlasnik je auto škole “Omega 1” u Bratuncu.

Svi oni, prema navodima Tužilaštva, bili su dio kriminalne organizacije koja je stotinama kandidata omogućila sticanje vozačkih dozvola, a da se nisu fizički pojavili niti na ljekarskom pregledu, niti na teorijskoj i praktičnoj obuci.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo