Nedjelja, 25 veljače, 2024

Autoceste FBiH smiruju javnost: Stabilnost mosta u Počitelju nije ugrožena

Autor:BHRT

Preporučeno

Izgradnja dionice Koridora 5C imat će veliki značaj za Hercegovinu, jer će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom.

Na mostu u Počitelju prošle godine otkrivene su pukotine, koje su uspješno sanirane početkom ovog mjeseca, tvrde iz Autocesta FBiH.

U narednom periodu, biće nastavljen pregled i ostalih polja i aktivirani završni radovi na mostu.

Sanacija donje ploče sanduka četvrtog polja mosta Počitelj, koja je bila popucala uspješno je završena prošlog vikenda. Naime, uslijed natezanja čeličnih kabala, koji su vrlo bitni u samoj nosivosti i statici mosta, došlo je do određenih deformacija u samom betonu tzv. napuknuća.

“Prilikom naprezanja kablova kontinuiteta došlo je do stvaranja naprslina, što niko nije očekivao, a to je sada riješeno. Nikakvih više naprslina nema, u tom polju četiri su samo postojale naprsline, taj dio betona je uklonjen, ponovo je izbetonirano i sada nakon naprezanja nikakvih problema nije bilo”, ističe nadzorni inženjer Sanjin Jajić.

Upravo se čita:  Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH, država od njega zaradila skoro 100.000 KM

Bez obzira na napuknuća, stabilnost mosta ni u jednom momentu nije bila ugrožena. To je više bio fenomen lokalnog karaktera, koji je utjecao samo na dužinu trajanja mosta, kažu iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Da bi u potpunosti to bilo sukladno projektu, da bi most bio onakav kakav je zamišljen u stopostotnoj svojoj funkciji, znači sigurnosti i nosivosti i brzini prometa itd., morali smo sve to poduzeti i zahvalan sam što smo imali potpuno suglasje svih faktora koji su sudjelovali u tom sanacionom dijelu”, navodi Denis Lasić, direktor JP “Autoceste Federacije BiH”.

Upravo se čita:  U svijetu sve pojeftinilo, ne i u BiH: Koliko je hrana skuplja nego prošle godine

Izgradnja dionice Koridora 5C imat će veliki značaj za Hercegovinu, jer će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom. Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Evropom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i konkurentnijom za investicije.

“Mi danas znamo da luka Ploče je u biti matična luka za BiH i ogroman dio roba dolazi u tu luku. Kada se konektira prema tom južnom dijelu, imaćemo jeftiniji i dostupniji prijevoz za čitavu BiH”, kaže Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Upravo se čita:  Otac malene Džene Gadžun na insistiranje advokata čega se može sjetiti: Mogu se sjetiti da mi je dijete pod zemljom

Koridor 5C u konačnici treba spojiti Budimpeštu i Ploče i to najkraćim putem preko Slavonije kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu do juga Hrvatske. Kroz BiH ostalo je završiti spajanje na dionici od Doboja do Zenice, te južno od Sarajeva do područja južno od Mostara, što će biti najzahtjevniji dio. Završetak radova na sjevernom dijelu Koridora 5c očekuje se 2026. godine, a izgradnja kompletnog Koridora 5c očekuje se 2030, odnosno 2031. godine, piše BHRT.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas