Srijeda, 17 srpnja, 2024

Avion iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad dijela BiH

Preporučeno

Let je trajao 3 sata i 41 minutu, nakon čega se u 13:45 ponovno prizemljio na mostarski aerodrom.

Mnogi građani Hercegovine jutros, 10. maja, bili su zabrinuti zbog kruženja aviona iznad regije, što je privuklo pažnju i na popularnoj stranici za praćenje vazdušnog saobraćaja, Flightradar. Zabilježen je dolazak aviona iz Beograda, što je izazvalo znatiželju među stanovnicima.

Prema službenim informacijama, avion registracijskih oznaka YU-BTC, koji se koristi za aktivnosti redovne kalibracije, sletio je u Mostar u 8:51 sati, a u 10:03 krenuo na kružni let. Let je trajao 3 sata i 41 minutu, nakon čega se u 13:45 ponovno prizemljio na mostarski aerodrom.

Upravo se čita:  INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Avion je svoj let započeo iz Mostara, preletio Jablanicu i Uskoplje te potom kružio iznad Tomislavgrada, Makarske, Korčule, Dubrovnika, Trebinja i Sarajeva, da bi se zatim vratio u Hercegovinu gdje je proveo veći dio vremena. Najviše kruženja zabilježeno je na području parka prirode Hutovo blato.

Avion Hawker Beech Super King Air 350 (YU-BTC)

Avion Hawker Beech Super King Air 350 (YU-BTC) predstavlja osnovnu tehničku podršku za provjeru i kalibraciju iz zraka te validaciju letnih procedura. Opremljen je visoko pouzdanim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260, a pokreću ga dva turbopropelerska motora Pratt & Whitney PT6A-60A.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Poznato kada počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u FBiH

Sistem za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generiranih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME) te automatsku spregu s autopilotom aviona, što znatno olakšava proces kalibracije i smanjuje opterećenje pilota.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Hitna pomoć: Zbog ekstremno visokih temperatura zraka povećan broj kolapsnih stanja

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, na terenu je zabilježeno više slučajeva kolapsnih stanja – kazao je Feni Kemal Kadrić,...

Još vijesti za vas