Nedjelja, 25 veljače, 2024

Bakir Izetbegović brani suprugu Sebiju: Već 33 godine se borim protiv nepravde i nemorala

Preporučeno

Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti. Oglašavam se kao predsjednik Stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastaviće da to radi.

Upravni odbor KCUS-a smijenio je jučer Sebiju Izetbegović sa mjesta direktorice ove zdravstvene ustanove. Tim povodom oglasio se njen suprug, predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Očekivano, stao je na stranu svoje supruge.

– SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila, niti će. Nakon skoro dvije godine bjesomučne političko-medijske kampanje, jučer je sa pozicije generalnog direktora KCUS-a smijenjena prof. dr. Sebija Izetbegović.

Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti. Oglašavam se kao predsjednik Stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastaviće da to radi.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Linč koji je proveden nad prof. Izetbegović je sve to – nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u bh. društvu u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih…

Upravo ta kriza morala, ziheraštvo i šutnja onih koji su morali dići glas, jer dobro znaju šta je istina a šta laž, omogućili su da se ova sramotna i protuzakonita stvar desi.

Svi koji su pratili rad prof. Izetbegović i napade na nju koji traju skoro deceniju, svjedoci su dviju istina.

Prve, da su jasno, bez ostatka, demantovane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu. Javno su predočeni materijalni dokazi, video-snimci, indeks i ostala dokumentacija koje su te laži potpuno raskrinkale.

Upravo se čita:  Interresorska saradnja: Novi zakon o Fondu za zaštitu okoliša i projekti energijske efikasnosti

I druge, da je prof. Izetbegović dovela u red funkcionisanje KCUS-a, najznačajnije i najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. Vraćen je dug od preko 100 miliona KM za koji svi dobro znamo kako je i u čijim mandatima nastao, zaštićeni su pacijenti i značajno popravljen njihov status, stalna je efikasna borba protiv korupcije, zanovljen je stručni medicinski kadar, izgrađeni novi objekti, nabavljena nova oprema, povećane plaće ljekarima i medicinskom osoblju…

Prof. dr. Izetbegović smijenila je nametnuta Vlada FBiH putem nezakonito imenovanog Upravnog odbora. Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu.

Upravo se čita:  Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Potrajaće to, ali u pozitivan ishod nimalo ne sumnjam.

A dok pravo i pravda ne stignu, ono što možemo i trebamo odmah uraditi jeste da – u skladu sa vlastititom savješću – zauzmemo stav i ne povlačimo se pred nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju sa političkim neistomišljenicima. Ma ko oni bili.

Jer, napad na vrijednog i dokazanog menadžera, na parlamentarnog zastupnika koji je u dva prethodna izborna ciklusa osvojio najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici, na suprugu bivšeg člana Predsjedništva BiH, samo je uvod u napad i disciplinovanje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu.

SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila. Niti će, poručio je Izetbegović.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas