Četvrtak, 18 travnja, 2024

Balkanac otvorio firmu u Cirihu pa optužen za pranje novca

Preporučeno

Čitava intriga započela je još 2021. godine, kada je glavni osumnjičeni Ardit T. otvorio fiktivnu firmu sa sjedištem u Cirihu.

Penzionisani švicarski arhitekta u dobi od 79 godina, zajedno sa svojim partnerom, postao je žrtva prevaranata s Balkana nakon što su uložili značajan iznos od dva miliona franaka u platforme za trgovanje kriptovalutama.

Ova priča o prevarama odvijala se tokom dužeg razdoblja, a sedam osoba, predvođenih osumnjičenim Arditom T., uhapšeno je pod sumnjom za krivična djela prevaranata, kao i za pranje novca.

Čitava intriga započela je još 2021. godine, kada je glavni osumnjičeni Ardit T. otvorio fiktivnu firmu sa sjedištem u Cirihu.

Upravo se čita:  Izrael odustao od napada na Iran!

Posredstvom navodnog direktora, Uelija Šmita, kontaktirao je šicarskog arhitekta i ponudio mu pomoć u trgovanju kriptovalutama. Iako je arhitekti bilo poznato područje trgovanja kriptom, ovog puta su stvari krenule u sasvim drugačijem smjeru.

Ardit T. obećao je arhitekti da će moći povući investirani novac, a sve što je trebalo učiniti bilo je izvršiti plaćanje za transfer sredstava.

Upravo se čita:  Bosanac na čelu maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča: "Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu"

Sve ovo odvijalo se kroz niz manipulacija, a šteta, koja se kumulirala tokom više od dvije godine, iznosila je milione eura. Tek u januaru 2023. godine, arhitekt i njegov partner shvatili su da su žrtve prevare.

Ardit T. nije samo iskoristio ovu prijevaru za financijski dobitak, već je svojim žrtvama predstavljao lažnu sliku o svom uspjehu. Koristeći sredstva iz prevare, upuštao se u različite luksuzne aktivnosti, uključujući čak i poslovne pothvate u industriji keteringa.

Upravo se čita:  Bosanac fingirao udese u Švicarskoj, zaradio preko 60.000 KM pa pobjegao

Prilikom hapšenja, kod njega su pronađena i oružja, te se otkriva da je cijela priča bila dio šire kriminalne šeme koja uključuje nekoliko članova porodice.

Ova priča o prevari naglašava važnost opreza u digitalnom dobu, gdje su prevaranti sve inventivniji u iskorištavanju ljudske naivnosti i nesigurnosti u vezi s kriptovalutama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas