Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Balkanaci među najdebljim ljudima na svijetu

Preporučeno

U prosjeku najdeblja nacija na svijetu su Kuvajćani, kažu rezultati istraživanja portala Visual.ly. Sa prosječnim indeksom tjelesne težine (BMI) od 29,5, kuvajtski muškarci imaju 27,5 a žene 31,4 BMI jedinica i prvi su svijetu po debljini.

bolesti_srca_debljinaNakon njih slijede stanovnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa prosječnim BMI od 28,8 jedinica, stanovnici Trinidada i Tobaga i Argentine imaju indeks tjelesne mase u prosjeku oko 28,6, stanovnici Egipta i Meksika 28,4 i Novog Zelanda 28,2.

S druge strane, na dnu tabele, nalaze se neke od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Naime, u prosjeku najmršaviji na svijetu su građani Bangladeša s indeksom tjelesne težine od 20,2. Nakon njih slijede Eritrejci, Etiopljani, stanovnici Šri Lanke, Konga, Nepala i Vijetnama.

Prema rezultatima istraživanja portala Visual.ly, sve balkanske zemlje se nalaze u skupini predebelih nacija.

Najdeblja nacija u regiji su Hrvati sa prosječnim BMI indeksom od 26. Poslije njih slijede stanovnici Albanije i Srbije sa 25,9, Bosne i Hercegovine sa 25,8 i Makedonije sa 25,2. Prema istom izvoru, prosječno najdeblje žene na Balkanu su u Makedoniji sa BMI indeksom 26,4, a slijede Albanke i Bosanke i Hercegovke.

Najdeblji muškarci u regiji su također u Hrvatskoj sa 26,6 BMI jedinica, a slijede ih muškarci iz Srbije i Albanije.

U širem regionu Balkana, poslije Slovenije, najdeblji su građani Turske sa 26,3 BMI jedinice, te građani Slovačke, Bugarske i Mađarske.

Također, najmršavija nacija u Evropi su Rumuni sa 24,1 BMI jedinice, dok nakon kojih slijede građani Estonije, Francuske, Ukrajine i Danske.

S druge strane, najdeblja evropska nacija su Grci sa 27,5 BMI jedinica, a nakon njih su Nijemci, Bjelorusi, Britanci i Slovenci.

Portal Visual.ly je uradio istraživanje koristeći podatke Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO) te tako došao do konačnih podataka o BMI indeksu za žene i muškarce u zemljama svijeta.

Indeks tjelesne težine (BMI) je vrsta mjerila za oblik ljudskog tijela koji se temelji na težini i visini. Računa se dijeljenjem mase osobe u kilogramima s kvadratom njegove visine. Prema tom načinu izračuna smatra se da je osoba normalne tjelesne težine ako je njen BMI od 18,5 do 24,5. Osobe sa BMI indeksom od 25 do 29,9 se smatraju pretilima.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas