Utorak, 28 studenoga, 2023

Banjaluka: Na ulicu izlazi policija, ljekari, radnici u javnoj upravi, pravosuđu

Razlog za današnji protest je neispunjenje obaveza o povećanju plata za dodatnih 100 maraka, što je proizilazilo iz Sporazuma o povećanju plata kojeg su sindikati potpisali prošle godine, a sve po prethodnom dogovoru sa predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom.

Preporučeno

Protest šest sindikalnih organizacija biće održan danas u Banjaluci. Okupljanje će početi u 11 časova u Parku Mladen Stojanović, a u 12 će sindikalci i radnici u Policiji Republike Srpske, pravosuđu, zdravstvenom sistemu i javnoj upravi krenuti u šetnju od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine.

Sindikalci će u šetnji proći kraj zgrade Vlade, Narodne Skupštine i Palate entiteta Republike Srpske sve zbog nezadovoljstva radom kabineta premijera Radovana Viškovića.

Zbog toga su, već u najavi protesta, isticali kako ne isključuju niti mogućnost da će jedan od zahtjeva biti njegov odlazak sa čela Vlade ovog entiteta.

Upravo se čita:  Poznati bh. meteorolog se 'odvažio', objavio detaljnu analizu vremenskih prilika: Nisam ovo namjeravao pisati, pogotovo ne zbog insinuiranja da se 'diže panika'

„Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali ćemo reagovati na pritiske na svakog radnika od strane njihovih direktora. Članovi pet sindikata će se okupiti ispred te institucije i poslati poruku šta mislimo o njemu”, rekao je ranije predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Razlog za današnji protest je neispunjenje obaveza o povećanju plata za dodatnih 100 maraka, što je proizilazilo iz Sporazuma o povećanju plata kojeg su sindikati potpisali prošle godine, a sve po prethodnom dogovoru sa Miloradom Dodikom.

Upravo se čita:  Samoprozvani psiholog Edin Tule objavio novi video: "Enisa je sa mnom, izvukao sam je"

Na njihove najave i zahtjeve vlast odgovara da prostora za povećanje plata u javnoj kasi nema. I iako još juče na najave protesta Kabinet Radovana Viškovića odgovara sa dužim saopštenjem u kojem se nabrajaju sve mjere koje je Vlada preduzela od kad je on na njenom čelu, i iako se ponovo konstatuje “istorijski nisko zaduženje Republike Srpske”, prije samo četiri dana Republika Srpska se zadužila po 15. put ove godine.

Upravo se čita:  Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Protest su prvi najavili Sindikat uprave, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti na Saboru koji je održan početkom mjeseca, da bi im se naknadno pridružio i Sindikat pravosuđa entiteta Republike Srpske.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo