Utorak, 27 veljače, 2024

Banjaluka: Studenti otrovani salmonelom, krije se broj zaraženih?

Preporučeno

 

Broj studenata koji su na liječenju u Kliničkom centru Banjaluka zbog trovanja u studentskoj menzi je povećan, a glavni uzrok trovanja je bakterija salmonela, potvrdila je Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolest Kliničkog centra Banjaluka.

studenti-b-lukaOna je potvrdila da su danas na Infektivnoj klinici bila hospitalizovana 22 studenata.

“Kod tri pacijenta izolovana je salmonela enteritis. Prema tome, najvjerovatnije je riječ o salmoneli”, rekla je Kezićeva.

Ona je istakla da su svi studenti dobro, da se oporavljaju, te da njihov oporavak ide željenim tokom.

Janko Vođević, jedan od studenata koji se otrovao i nalazi se na Kliničkom centru, kaže da nadležni kriju pravi broj oboljelih studenata od javnosti i da je taj broj mnogo veći.

“Još u ponedjeljak na Infektivnom bilo nas je više od 30, a oni su u javnost dali informaciju da se liječi 16 studenata. Ima nas mnogo više i juče je došlo još novih oboljelih”, naglasio je Vođević.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka, kazao je da je čuo da se mnogo veći broj studenata javio ljekarima nego što se predstavlja u javnosti.

“Naša skupština će zatražiti uvođenje video-nadzora i u menzi, kao i da nezavisnoj komisiji, koju je oformio Studentski centar, prisustvuje jedan student kako bi interna kontrola koja će biti obavljena bila što transparentnija”, naveo je Macanović.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS istrajaće u traženju odgovornih za trovanje hranom, poručio je danas Goran Mutabdžija, resorni ministar, nakon što je posjetio oboljele studente.

“Studenti su pitali i šta će biti sa julskim ispitnim rokom, pa ćemo pokušati u dogovoru sa Rektoratom da se za njih omogući vanredni ispitni rok krajem avgusta ili u septembru”, kazao je Mutabdžija.

On je rekao i da su ga studenti pitali ko je odgovoran za ono što im se dogodilo, na šta im je rekao da na to odgovor treba da daju nadležni organi, ali i da će Ministarstvo biti istrajno u traganju za odgovornima.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

Milan Komljenović, direktor Studentskog centra, kazao je da su zbog sumnje u umiješanost u nestanak uzoraka hrane suspendovani radnici menze i to Ranko Ivanković, šef ishrane, Milica Udovičić, šef kuhinje, te Jelena Bojić i Petra Malešević, šefovi smjena.

“Sva dosadašnja saznanja upućuju na umiješanost nekoga od radnika, a navedena četiri radnika neće raditi dok se na završi istraga i ne utvrdimo da li su umiješani u čitav slučaj”, istakao je Komljenović.

Desimir Živanić, vlasnik Preduzeća za proizvodnju i uzgoj pilića “Živanić DS” iz Prnjavora, čija piletina je bila na meniju kobnog dana kada su studenti otrovani, kazao je da je tog dana Studentskom centru isporučeno svega 12 kilograma mesa za ukupno 5.000 studenata.

“Osim što ovako male količine mesa nisu mogle naštetiti, mislim da niko ne jede sirovu piletinu i da se ona prvo mora termički obraditi, a poznato je da bakterija salmonela na 60 stepeni postaje neaktivna. U proteklih 25 godina nikada nisam čuo da je neko imao probleme sa probavom zbog konzumiranja naše piletine”, ogorčen je Živanić.
Simptomi i uzroci
Salmoneloze su najčešće crijevne infekcije, a najčešći simptomi, koji se javljaju šest do 48 časova od infekcije, su dijareja, povraćanje, mučnina i bolovi u stomaku.

Upravo se čita:  SNSD-ov direktor šumskog gazdinstva optužen da je primio 5.000 KM mita, uz poruku: "To ćeš meni donijeti"

Za razmnožavanje salmonele posebno su pogodne poslastice koje su napravljene od sirovih jaja i to kremovi torti, sladoled, majonez, kao i meso i mesne prerađevine koje se neadekvatno čuvaju. Posebno su rizični pileće i ćureće meso. Razmnožavanju pogoduje toplota, pa su samim tim i salmoneloze češće ljeti nego zimi. Kontaminirana hrana je u najvećem broju slučajeva bez vidljivih znakova kvarenja, što povećava mogućnost neprimjetne zaraze.

(Nezavisne novine)

 

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas