Srijeda, 17 travnja, 2024

Banke u BiH koje sarađuju sa osobama s američke “crne liste” su u velikom problemu

Autor:BHRT

Preporučeno

Banke moraju prestati sarađivati sa licima koja su na crnoj listi. To se navodi, objašnjava sagovornik BHRT-a, u sporazumu koji je potpisala Centralna banka BiH sa FED-om.

Bankari u Bosni i Hercegovini još ne znaju kako da postupe prema fizičkim i pravnim licima s kojima sarađuju, a koja se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Čekaju dodatno pojašnjenje od američkog Ministarstva finansija.

Bankari o ovom problemu ne žele da govore. Stručnjaci upozoravaju da je ovo izuzetno ozbiljna situacija u kojoj bi bankarski sektor sa eventualnim sankcijama trpio velike posljedice, javlja BHRT.

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini u problemu. Posljedice bi mogle da osjete posebno banke koje su i dalje nastavile saradnju sa licima sa crne liste SAD-a. Nezvanično, njih tri. Dalja saradnja, upozoreno je, donosi oštre sankcije američke administracije.

Upravo se čita:  Poražavajući podaci: 50 posto djece iz BiH poslije školovanja ide u inostranstvo

-Mislim da možete očekivati da ćemo nastaviti koristiti ove sankcije kao sredstvo. To otežava tim akterima da se angažuju u međonarodnim finansijskim transakcijama, kazala je Anna Morris, v.d. pomoćnica sekretara finasija SAD-a.

Zbog ovog upozorenja bankari su zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva finansija SAD-a. Odgovor još čekaju.

Bankari ne žele da govore o ovom problemu. Odgovore na novinarske dopise, pozive i poruke nismo dobili. Očigledna je i njihova opreznost u cijeloj priči.

Upravo se čita:  Upaljen alarm: Evo u kojima dijelovima BiH se očekuje snijeg, biće i obilnije kiše

Uvođenjem sankcija bankama bilo bi im onemogućeno poslovanje u međunarodnom platnom prometu. To je jedna od mogućih zabrana.

-Recimo, može im se ukinuti SWIFT a samim tim onda neće moći ni da šalju novac u inostranstvo, da prime novce iz inostranstva, da uzimaju kredite koje dalje plasira ovamo. Tako da banka može imati problema ali ako se to stvarno desi, tvrdi Andrijana Pisarević, novinarka portala Capital.ba.

Banke moraju prestati sarađivati sa licima koja su na crnoj listi. To se navodi, objašnjava sagovornik BHRT-a, u sporazumu koji je potpisala Centralna banka BiH sa FED-om.

Upravo se čita:  Upaljen narandžasti meteoalarm za veći dio BiH

-Tako da je očigledno da je neki pritisak podignut na viši nivo činjenicom da banke upozorene da po tom sporazumu, to je jedan veliki dokument, nemaju pravo da sarađuju u finansijskom smislu sa ljudima sa crnih lista, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Posljedice uz kompanije sa crne liste mogu osjetiti, upozoreno je, i građani/zaposleni koji u suštini isključivo rade za platu i ni na koji način nisu povezani sa sankcijama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas