Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Banke u BiH prepune novca, a interes za kreditima opada, osim potrošačkim

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Evropska centralna banka je nakon deset uzastopnih povećanja kamatnih stopa odlučila da ključnu kamatnu stopu u eurozoni ostavi nepromijenjenom na 4,5 posto.

Zašto privrednici u Bosni i Hercegovini sve rijeđe uzimaju bankarske kredite, a građani sve više potrošačke, iako banke ne podižu kamate i raspolažu sa ogromnim svotama novca?

-Ukoliko se poveća potražnja za kreditima, onda postoji mogućnost povećanja kamatnih stopa, ali u BiH nema velike potražnje za kreditima, pogotovo u privredi. Ono što raste jesu potrošački krediti za stanovništvo jer je to pokazatelj životnog standarda u BiH. To znači da ljudi u Bosni i Hercegovini imaju mala primanja, pa ne mogu dizati investicijske, odnosno stambene kredite.

U privredi je malo povećanje kredita, ali je velika konkurencija banaka i to je jedan od razloga zašto nema povećanja kamatnih stopa. Da su naše banke kao što rade u Evropskoj centralnoj banci (ECB) povećale kamatnu stopu i na depozite, onda bi morale povećati kamatnu stopu i na kredite, ali pošto nisu, već samo pojedine, onda nema realnog razloga za povećanje kamatnih stopa i na kredite – izjavio je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Upravo se čita:  Crnogorski amandmani rezoluciji o Srebrenici: Dodatno potvrđeno da se ne želi etiketa postaviti jednom narodu

Dodaje da smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite ništa ne bi značilo jer smanjenje kamatnih stopa opet ne bi povećalo potražnju.

Evropska centralna banka je nakon deset uzastopnih povećanja kamatnih stopa odlučila da ključnu kamatnu stopu u eurozoni ostavi nepromijenjenom na 4,5 posto.

Predlagali su ranije bankama u BiH da i oni podižu kamate što nije urađeno, jer naše banke imaju zavidnu dobit i bez podizanja kamata, kaže za Faktor ekonomista Igor Gavran.

-Kamate na kredite i ne treba da se povećavaju u BiH i neka povećanja kamatne stope ranije su bila neopravdana. Banke u BiH raspolažu sa velikim količinama novca iz domaćih izvora tako da bilo kakav utjecaj kamatnih stopa iz Evrope ne treba da postoji. Kako javljaju strani mediji, banke u stranom vlasništvu veliku dobit iz BiH sada izvlače iz naše zemlje. Tako da kod nas zarade novac, a onda ga iznesu iz BiH, a s druge strane ne koriste činjenicu da imaju dovoljno novca da podignu kamatne stope na štednju, a da kamatne stope na kredite drže još nižim – pojašnjava Gavran.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Osvrćući se na činjenicu da građani sve češće dižu potrošačke kredite da prežive, pa to čak čine i u mikrokreditnim organizacijama, Gavran pojašnjava:

-Građani dižu potrošačke kredite za golu egzistenciju, a uz to sve više građana ne može da podigne ni ovu vrstu kredita u bankama. Onda spas traže uzimanjem kredita od mikrokreditnih organizacija, a to je korak do lihvara i kamatara uvjetno rečeno! Zna se da su u mikrokreditnim organizacijama kamate užasno visoke.

Upravo se čita:  Federacija se zadužila za skoro 30 miliona KM

U Bosni i Hercegovini kamate su relativno niske na kredite u odnosu na Evropske zemlje i kamata nije problem ako neko hoće da podigne kredit za svoj biznis, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

-Dostupnost novca je velika i sve naše banke su likvidne. Očito je da u BiH nedostaje poduzetničkog duha koji se gubi. Neizvjesnost u kojoj posluju privrednici je sve veća. Ko će u ovakvom ambijentu širiti svoje poslovanje i dizati kredite – ističe Smailbegović.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas