Utorak, 25 lipnja, 2024

Bećirović: Bijele trake trebaju biti oznaka svakog čovjeka koji želi da živimo BiH oslobođenu od zla šovinizma, fašizma i mržnje

Preporučeno

Denis Bećirović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH, kaže kako je Dan bijelih traka jedan od onih dana kada svi trebamo zastati i zaboraviti dnevne borbe i nesuglasice, kako bismo naše poštovanje, našu šutnju i naše sjećanje posvetili nevinim prijedorskim žrtvama.

„Sjetimo se danas 102 ubijene prijedorske djece, čiji životi su ugašeni na najsuroviji mogući način. Ovi nevini ljudski životi su ubijeni jer su njihovi dželati vjerovali da čistota znači ubijanje i uništenje onog drugog i drugačijeg zbog njegovog imena.

Upravo se čita:  Nakon što je Dodik najavio ekskluzivni snimak Konakovića, stigao odgovor ministra: Mislim da neće, ali bilo bi dobro da objavi

Zato danas svi trebamo na rame staviti bijelu traku i sjećati se imena i života onih čiju uspomenu su htjeli zatrti i izbrisati. U tišini i uz duboki naklon se prisjetimo žrtava, ali glasno, jasno i odlučno tražimo pravdu za njih, njihove porodice i sve prijedorske žrtve. Na zlo se odgovoriti može pravdom, govorenjem istine, prisjećanjem i poštivanjem žrtava, ali i osudom zločinaca.

Upravo se čita:  Vlasti SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji pomažu Miloradu Dodiku

Nažalost, u Bosni i Hercegovini i danas žive ideologije zla, mržnje i podjela. Agresija na Bosnu i Hercegovinu je pothvat koji traje u različitim oblicima, a ne tek historijska činjenica. Dugujemo prijedorskim i svim bosanskohercegovačkim žrtvama da se tim politikama i ideologijama još odlučnije suprotstavljamo.

Našim Prijedorčanima, prije svega rodbini žrtava, ovim putem izražavam najdublje saučešće i poštovanje, a žrtvama želim lahku zemlju bosansku i vječni rahmet.

Upravo se čita:  Vidović: Nismo razmatrali razdruživanje od Federacije BiH

Nadam se i vjerujem da će njihova žrtva ostati trajni podsjetnik da je šutnja na zlo saučesništvo u njegovom činjenju.

Bijele trake danas trebaju biti oznaka svakog čovjeka koji želi da živimo Bosnu i Hercegovinu oslobođenu od zla šovinizma, fašizma i mržnje, zemlju u kojoj se poklanjamo žrtvama i širimo istinu o njihovom stradanju, a zločince osuđujemo i njihova djela tretiramo prema onome što i jesu – civilizacijska sramota od koje iskupljenja nema“, smatra Bećirović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas