Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Bećirović: Dodik javno priznao da postoji zločinački projekt velike Srbije

Nemojte propustiti

Povodom najnovijih skandaloznih antidejtonskih izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u Donjoj Gradini da će „RS i Srbija biti jedna država“, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio sljedeće:

„Javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati. On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama potcjenjivali:

1. Da zločinački projekat velike Srbije, koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i do genocida nad Bošnjacima, nije mrtav.

Upravo se čita:  Dva bombardera Zračnih snaga SAD-a izvršit će niski prelet iznad gradova u BiH

2. Da postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem „proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom“.

3. Da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodika javno radi na razbijanju punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine, i rušenju mirovnog procesa.

Današnje Dodikovo javno priznanje da je na ponovo na sceni reinkarnacija zločinačkog velikosrpskog projekta neminovno traži i javne odgovore na sljedeća pitanja:

Upravo se čita:  Velike gužve na izlazu iz BiH, ove granične prelaze trebate izbjegavati

Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine?

Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava?

Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju? Zašto se EU ne priključi politici Sjednjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?

Upravo se čita:  Porezna uprava FBiH prodala 1,3 kg zlata, evo po kojoj cijeni

Na kraju, javno pozivam sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorirati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine. Politika šutnje i nezamjeranja je i ohrabrila Dodika.

Također, tražim i hitno djelovanje pravosuđa. Gospodo iz Tužilaštva BiH, ili počnite raditi ono za šta ste plaćeni ili podnesite ostavke. Vrijeme je za ljude koji će odgovorno provoditi svoje zakonske obaveze.“

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo