Srijeda, 24 travnja, 2024

Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

Preporučeno

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao na brojne prednosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, poput geostrateškog položaja, prirodnih resursa i stručne radne snage.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Zaherom Alkhurainejem.

Sagovornici su istakli da Bosna i Hercegovina i Država Kuvajt imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, te su izrazili spremnost da se dodatno učvrsti bilateralna saradnja. Dr. Bećirović je izrazio zahvalnost na kuvajtskom principijelnom poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Schmidt o eventualnim izmjenama Izbornog zakona: Vlast treba preuzeti odgovornost

Ambasador Alkhurainej je rekao da se Država Kuvajt snažno kreće koracima progresa, napretka, prosperiteta, te da na tom putu nastoji jačati odnose sa svim prijateljskim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Tokom razgovora istaknuto je da je interes i Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt za dalji razvoj saradnje u svim oblastima, kao i da postoji mogućnost da saradnja bude značajno unaprijeđena na polju ekonomije, odbrane, obrazovanje, kulture i turizma.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao na brojne prednosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, poput geostrateškog položaja, prirodnih resursa i stručne radne snage. Istaknuto je da mogu biti veoma perspektivna ulaganja u bosanskohercegovački transportni sistem i infrastrukturu, posebno koridor Vc, energetske objekte, metalsku industriju, prehrambenu i namjensku industriju.

Konstatirano je da je u poslijeratnim godinama Država Kuvajt među prvim krenula u investicijske aktivnosti u našoj zemlji i na taj način stimulirala i druge investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Ocijenjeno je da svake godine u Bosnu i Hercegovinu dolazi sve veći broj kuvajtskih investitora, kao i turista.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnosti liberaliziranja viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas