Nedjelja, 25 veljače, 2024

Bećirović – Marfi: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH

Preporučeno

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majklom Marfijem (Michael Murphy).

Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Dr. Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Ambasador Marfi je istakao da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska. Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Hotelijeri najavili iznimno uspješnu nadolazeću ljetnu sezonu u Neumu

Ambasador SAD-a Majkl Marfi je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum. Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Upravo se čita:  Predsjedateljica Krišto sa zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Sticzom

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku. Tokom razgovora dr. Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Također, rekao je da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a za ubrzanje neophodnih reformi.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istakao je važnost zajedničkog djelovanja demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini sa SAD i drugim strateškim partnerima Bosne i Hercegovine u osiguranju funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas