Srijeda, 29 svibnja, 2024

Bećirović-Murphy: Bila bi greška podcijeniti odlučnost SAD-a da zaštiti Daytonski sporazum i BiH

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem.

Govoreći o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, dr. Bećirović je istakao da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano i sistematski napadaju na temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. On je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smiju ignorirati i da svi moramo biti oprezni i svjesni ove opasnosti.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a o Dodikovom "razdruživanju": To bi značilo kraj RS-a

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy je naglasio da bi bila velika greška krenuti u pravcu ugrožavanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Također, on je ponovio da bi svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice predstavljao antidejtonsko djelovanje i da to SAD neće tolerirati. On je rekao da SAD neće stajati po strani u slučaju provođenja secesionističke politike organa vlasti bh. entiteta.

Upravo se čita:  CIK BiH: Prvi put nije bilo zainteresovanih za štampanje glasačkih listića, tender poništen

Ambasador Murphy je posebno ukazao na važnost nastavka reformi Oružanih snaga BiH, kako bi one efikasnije izvršavale svoje zakonske ciljeve i obaveze.

Tokom sastanka, dr. Bećirović je istakao da je savezništvo SAD-a i Bosne i Hercegovine neraskidivo i da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a. Također, dr. Bećirović se zahvalio ambasadoru Murphyju i SAD-u na ogromnoj podršci multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas