Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Bećirović: Niko ne može sakriti istinu o Prijedoru, Kozarcu i Bosni i Hercegovini

Preporučeno

- Naša je obaveza da podržimo porodice žrtava, koje još vjeruju da će pravda stići barem neke od zločinaca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović povodom obilježavanja Dana bijelih traka, uputio je poruku javnosti:

“Dan bijelih traka, koji se obilježava 31. maja svake godine, tužni je podsjetnik na masovno ubijanje nedužnih civila u Prijedoru i Kozarcu. Naša obaveza, kao i obaveza budućih generacija, jeste da nikada ne zaboravimo 3.176 svirepo ubijenih Prijedorčana. Među njima je i 102 djece. Ubijeni su samo zbog svog imena i prezimena, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

Svima koji još ne dozvoljavaju da se na dostojanstven način obilježava ovaj dan poručujemo da nikada nećemo zaboraviti činjenicu da je nesrpskom stanovništvu Prijedora i okoline naređeno da nosi bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okači bijele čaršafe. To je bio uvod u teror, mučenja i ubistva u koncentracionim logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Naša je obaveza da podržimo porodice žrtava, koje još vjeruju da će pravda stići barem neke od zločinaca. Zadovoljenjem pravde, ali i širenjem istine i kulturom sjećanja, moguće je spriječiti ovakvo ili slično zlo u budućnosti, te istovremeno ubrzati proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Porodicama žrtava u Prijedoru i Kozarcu izražavam najdublje saučešće, a ubijenim želim vječni rahmet”.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas