Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Bećirović poručuje da se “ne igra vatrom”: Glavni problem BiH nije Milorad Dodik

Autor:Fena

Preporučeno

Govoreći o prijedlogu rezolucije UN-a o Srebrenic, Bećirović je naveo da je to još jedno pitanje na kojem treba raditi odgovorno i ozbiljno, a ne davati populističke izjave po medijima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je BiH danas punopravna članica UN, zemlja članica Vijeća Evrope, OSCE-a i država koja se nalazi pred vratima EU i NATO saveza.

-Na nama je da radimo sve što možemo da naša zemlja što prije uđe, posebno, u NATO savez. Zbog toga sam prije nekoliko dana bio i u Briselu, razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a po treći put u nešto više od godinu dana i moram reći i nevezano za ono što je saopćeno i na pres-konferenciji u Briselu, da su ohrabrujuće stvari iz Brisela, iz sjedišta NATO-a, jer NATO ima mandat i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da reagira kad god su ugroženi mir, sigurnost i država BiH. Stoga, onima koji na bilo koji način dovode u pitanje budućnost nezavisne i suverene BiH preporučio bih da se ne igraju sa vatrom – istakao je Bećirović.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Vučić najveći problem

Na novinarsko pitanje u vezi najavljenog sastanka i vaskršnjeg sabora Republike Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, Bećirović je naveo da posljednjih sedmica i mjeseci domaća, regionalna, evropska i svjetska javnost polako saznaju pravo lice predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

-On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije Milorad Dodik već upravo Aleksandar Vućić. Međunarodni zvaničnici bi se trebali zapitati kakve to instrukcije Vučić daje Dodiku. Vučić bi napokon morao da počne poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari. Stoga mu je moja poruka da poštuje međunarodno pravo, a ne da se ponaša kao da za njega ne važe nikakva pravila – dodao je Bećirović.

Upravo se čita:  Zastava susjedne Srbije u BiH: Načelnica općine u RS-u poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Govoreći o prijedlogu rezolucije UN-a o Srebrenic, Bećirović je naveo da je to još jedno pitanje na kojem treba raditi odgovorno i ozbiljno, a ne davati populističke izjave po medijima.

-Kada se sve to završi onda ću malo više govoriti o tome. Do tada treba ozbiljno i odgovorno da radimo, a evo i ekskluzivna informacija – početkom iduće sedmice idem i u New York – dodao je Bećirović.

Upravo se čita:  Puljić: Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, s potpisom Stevandića

Bećirović je danas na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu prisustvovao obilježavanju Dana šehida.

Izdvajamo

Izdvajamo

Klanjana dženaza preminuloj porodilji Elviri : Tek rođeni sin dobio ime Elvir, po svojoj majci

Elviri Huskanović (29), porodilji koja je preminula nakon urednog poroda na putu za UKC Tuzla, danas je na Centralnom...

Još vijesti za vas