Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Bećirović posjetio papu Franju, pripremio je dva poklona

Papa Franjo je naglasio da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u njegovom srcu, te da se rado prisjeća posjete našoj zemlji i susretima s ljudima u Sarajevu 2015. godine.

Preporučeno

U okviru službene posjete Svetoj Stolici, člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u privatnu audijenciju danas je primio poglavar Katoličke crkve papa Franjo.

Bećirović je zahvalio papi Franji na privatnoj audijenciji u Apostolskoj palati u Vatikanu. Tokom srdačnog razgovora, Bećirović i papa Franjo konstatirali su da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice prijateljski, uz visoki nivo razumijevanja i uvažavanja.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je izrazio zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici za principijelnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom izrazio je nadu da će se nastaviti podrška Svete Stolice našoj zemlji, posebno na euroatlantskom putu. Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni angažman i posjetu pape Franje našoj zemlji, kao i dvije posjete Ivana Pavla Drugog.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Papa Franjo je naglasio da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u njegovom srcu, te da se rado prisjeća posjete našoj zemlji i susretima s ljudima u Sarajevu 2015. godine.

Tokom razgovora papa Franjo je rekao da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i da podržava snaženje kulturnog i međureligijskog dijaloga, zajednički život u Bosni i Hercegovini i njen multietnički karakter.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je papu Franju u posjetu Bosni i Hercegovini, i rekao da bi svim građanima i narodima bila čast da još jednom pruže gostoprimstvo poglavaru Katoličke crkve.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

Bećirović je čestitao na pontifikatu papi Franji, koji je u martu ove godine obilježio desetu godišnjicu od izbora za poglavara Katoličke crkve. Bećirović je naglasioi da je tokom pontifikata papa Franjo svojim riječima, gestama i aktivnostima snažno poticao učvršćivanje trajnog mira, povjerenja i tolerancije, ohrabrujući duh zajedništva i bratske ljubavi.

Član Predsjedništva BiH je ukazao i na važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajedničkom suživotu koju su 2019. godine potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb. Posebno je istakao da potpisana Deklaracija predstavlja poziv na pomirenje i bratstvo među svim ljudima dobre vjere.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

Povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića
Prilikom službene posjete Svetoj Stolici član Predsjedništva BiHDenis Bećirović poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Nakon audijencije kod pape Franje, Bećirović će imati sastanak s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i sekretarom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Telemach najavio značajno poskupljenje usluga: Kažu da im rastu troškovi poslovanja. Evo koliko će cijene paketa biti veće od 1. januara

Kompanija Telemach, koja posluje u BiH i regionu, najavila je poskupljenje svojih usluga, i to u značajnoj mjeri. Tako su...

Možda vas zanima i ovo