Utorak, 25 lipnja, 2024

Bećirović razgovarao s novoimenovanom ambasadoricom Kraljevine Švedske u BiH

Preporučeno

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Iru Helenu Lujzu Lagerlof (Ira Helena Louise Lagerlöf). Ambasadorici Lagerlof iskazao je srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i poželio joj uspješnu diplomatsku misiju.

Dr. Bećirović zahvalio se za pomoć Kraljevine Švedske politici proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i za kontinuiranu podršku koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja procesa evropskih integracija. Također, iskazao je očekivanje da će Kraljevina Švedska veoma brzo postati punopravna članica NATO-a i da će u narednom periodu podržati i put Bosne i Hercegovine u NATO.

Upravo se čita:  Kreće voz iz Sarajeva za Ploče: Poznate i cijene karata

Ambasadorica Kraljevine Švedske poručila je da Švedska podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, te da je perspektiva članstva značajna motivacija za reforme koje promovišu privredni razvoj i regionalnu saradnju. Istakla je da proširenje EU doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje. Sagovornici su se složili da postoje dobre pretpostavke za unapređenje ekonomske razmjene dvije zemlje, kao i uspostavu saradnje na polju obrazovanja i turizma.

Upravo se čita:  Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović naglasio je da je Švedska važan partner Bosne i Hercegovine, te da se prijateljstvo dvije zemlje razvija intenzivno pune tri decenije. Tome u značajnoj mjeri doprinose i građani Bosne i Hercegovine koji danas žive u Švedskoj. Zvanične procjene govore da u Švedskoj živi oko 130.000 građana porijeklom iz naše zemlje i najbolje su integrirana manjinska grupa u švedskom društvu. Potpisanim bilateralnim sporazumom Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske njima je omogućeno da imaju dvojno državljanstvo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas