Subota, 9 prosinca, 2023

Bećirović razgovarao s novoimenovanom ambasadoricom Kraljevine Švedske u BiH

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje.

Preporučeno

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Iru Helenu Lujzu Lagerlof (Ira Helena Louise Lagerlöf). Ambasadorici Lagerlof iskazao je srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i poželio joj uspješnu diplomatsku misiju.

Dr. Bećirović zahvalio se za pomoć Kraljevine Švedske politici proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i za kontinuiranu podršku koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja procesa evropskih integracija. Također, iskazao je očekivanje da će Kraljevina Švedska veoma brzo postati punopravna članica NATO-a i da će u narednom periodu podržati i put Bosne i Hercegovine u NATO.

Upravo se čita:  Zapečaćeno 18 objekata, pronađeno 40 neprijavljenih radnika: Kažnjeni sa 269.150 KM

Ambasadorica Kraljevine Švedske poručila je da Švedska podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, te da je perspektiva članstva značajna motivacija za reforme koje promovišu privredni razvoj i regionalnu saradnju. Istakla je da proširenje EU doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje. Sagovornici su se složili da postoje dobre pretpostavke za unapređenje ekonomske razmjene dvije zemlje, kao i uspostavu saradnje na polju obrazovanja i turizma.

Upravo se čita:  Vozači oprez! Ceste su mokre, na pojedinim dionicama ima snijega

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović naglasio je da je Švedska važan partner Bosne i Hercegovine, te da se prijateljstvo dvije zemlje razvija intenzivno pune tri decenije. Tome u značajnoj mjeri doprinose i građani Bosne i Hercegovine koji danas žive u Švedskoj. Zvanične procjene govore da u Švedskoj živi oko 130.000 građana porijeklom iz naše zemlje i najbolje su integrirana manjinska grupa u švedskom društvu. Potpisanim bilateralnim sporazumom Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske njima je omogućeno da imaju dvojno državljanstvo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo