Srijeda, 28 veljače, 2024

Bećirović razgovarao sa članovima Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća

Preporučeno

Gosti su informisali Bećirovića da će u narednim danima razmatrati važna pitanja o statusu Bošnjaka u zemljama u kojima trenutno borave.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa predstavnicima Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, koji su doputovali u Sarajevo iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Dr. Bećirović je tokom razgovora istakao da je susret bošnjačkih vijeća u Sarajevu važan i konkretan korak u procesu njihovog međusobnog povezivanja i uspostavljanja čvrste saradnje sa organizacijama civilnog društva u domovini. Dr. Bećirović je upoznao goste da je u okviru njegovog Kabineta počela djelovati Globalna mreža bh. dijaspore, s ciljem povezivanja građana Bosne i Hercegovine u iseljeništvu.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

Gosti su informisali Bećirovića da će u narednim danima razmatrati važna pitanja o statusu Bošnjaka u zemljama u kojima trenutno borave. Planirano je i usvajanje strateških dokumenata i obilježja bošnjačkog naroda, a bit će razmatrano čvršće povezivanje i saradnja sa maticom.

Delegaciju Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća činili su: Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, predsjedavajući Ureda; mr. sc. Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine, izvršni sekretar Ureda; ak. prof. dr. Hasnija Tuna Muratagić, predsjednica Upravnog odbora VKBI BIH; Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori; prof. dr. Misala Pramenković, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji; dr. sc. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora BNV u Srbiji; Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj; Dževad Hot, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjeverenoj Makedoniji; akademik Fehim Husković, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije; Eldin Kajević, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (SAD i Kanada); Agim Ferati, član Konsultativnog vijeća iz reda bošnjačkog naroda zajednica pri Uredu predsjednika Kosova; mr. sc. Edhem Bičakčić, predsjednik Organizacionog odbora Ureda za koordinaciju za organiziranje i koordinaciju Konferencije bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija – Sarajevo 2024. godine; emeritus prof. dr. Enver Imamović, predsjednik Odbora za izradu Rezolucije o simbolima Bošnjaka Ureda za koordinaciju i akademik prof. dr. Dževad Jahić, predsjednik Odbora za bosanski jezik i književnost Ureda za koordinaciju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas